Arhim. Ieronim Cretu a slujit şi s-a împărtăşit alături de eretici în Patmos în 2009, oferind Împărtăşania celor de alte confesiuni. Pentru abaterea canonică foarte gravă (vezi hot. Sf. Sinod din 8-9 iulie 2008) a fost „sancţionat” cu alegerea în demnitatea de episcop vicar patriarhal, cu titlul de „Sinaitul”.

Immagine correlataArhim. Ieronim Cretu a slujit si s-a impartasit alaturi de eretici in Patmos in 2009
Un apropiat de-al meu mi-a trimis pe e-mail un link catre un blog recent-creat, semnalandu-mi o postare interesanta din acela, chiar socanta – de unde ii vine si numele blogului “Ortho Shoc”  – in care sunt redate  doua filmulete via Youtube de la o celebrare ecumenista din anul 2009 din insula Patmos (in Grecia, in locul unde Sf. Ap. Ioan a scris Apocalipsa!). Titlul postarii suna provocator si chiar ingrijorator: “Episcopul ales Ieronim Sinaitul a slujit si s-a impartasit cu ereticii in insula Patmos in anul 2009. Este datata 25 martie a.c. *(de Buna-Vestire?). In aceasta postare autorul face referire la parintele Ieronim Cretu, care din 1994 este reprezentantul Patriarhiei Romane la Sfintele Locuri si Superiorul Asezamintelor Romanesti de la Ierusalim, Ierihon si Iordan, fiind ales pe 29 octombrie 2009 ca Episcop Vicar Patriarhal, cu titulatura “Sinaitul”.

Din cate cunosc eu acesta nici pana acum nu a fost hirotonit in treapta arhieriei. De ce?… pai mirati-va si voi!  Zvonurile care circula deja de ceva vreme cu ajutorul e-mail-ului incep sa confirme temerile multora in ceea ce priveste stransa apropiere a acestuia de ecumenisti,  anume “relatia speciala” pe care ar avea-o cu ei; relatie pe care, se pare, unii dintre sinodali cred ca o cunosc mai bine. De aceea, poate, am si gasit pe cativa ortodocsi comentand pe net, in ceea ce priveste hirotonia întru arhiereu a lui Ieronim Cretu, astfel: “Se pare ca Sinodul BOR incearca sa pastreze omerta sau studiaza posibilele reactii”

Din biografia lui aflam ca timp de un an, “[…] între 14 octombrie 1992 şi 28 februarie 1993, a participat la sesiunea de iarnă a Institutului Ecumenic de la Bossey, sub auspiciile Universităţii din Geneva şi ale Consiliului Ecumenic al Bisericilor, unde a prezentat lucrarea „Teofaniile biblice. Studiu pentru o mai mare inclusivitate a folosirii imaginilor sacre în viaţa Bisericilor“[…]“. Acest lucru spune, cred, cate ceva despre orientarea acestuia in ceea ce priveste problema prezentei ecumenismului in viata Bisericii Ortodoxe.

Fotografiile de pe blog plaseaza evenimentul din Patmos in luna septembrie (vezi titlul de protocol, ex: “grecia-sept-2009-906″), acest lucru fiind deosebit de interesant, deoarece peste numai o luna Ieronim Cretu este ales episcop vicar patriarhal. Vorbim, deci, de un eveniment anterior alegerii sale in demnitatea de episcop, astfel ca titlul ales de bloggar este impropriu sau incorect: “Episcopul ales Ieronim Sinaitul a slujit si s-a impartasit cu ereticii…”, deoarece inca nu era ales episcop la acea data.  Cu toate acestea, vina lui este destul de mare, chiar daca s-o fi dus acolo ca delegat. Si asta spune multe…
Dupa opinia mea, identificarea lui in fotografiile si inregistrarile postate se poate face destul de usor, datorita calitatii satisfacatoare a pozelor şi a clipurilor video, dar si a fizionomiei si a trasaturilor fizice specifice lui, care sunt aproape inconfundabile. De remarcat este si faptul ca evenimentul a fost filmat nu pe ascuns, ci la vedere, de mai multe camere de filmat, astfel ca acesta nu pare sa se fi ferit deloc de faptul ca cineva l-ar putea identifica ulterior.
Filmuletele sunt postate pe Youtube pe 14 octombrie 2009 (de Sf. Cuv. Parascheva) si arata detailat momentul impartasirii celor prezenti din mai multe potire si de catre preoti din diverse confesiuni religioase. Fundalul muzical al slujbei este oferit in limba latina si engleza. Nu cred ca stie foarte multe lume de aceste inregistrari. Blogul Ortho Shoc avea pana la data postarii acestui articol doar 830 de accesari, iar pe Youtube un clip avea 993 de vizualizari, iar celalalt 1206. Adica putin, mai ales cand ne gandim ca nu toti vizitatorii de acolo sunt romani. Chiar si pe net exista foarte putine resurse despre ce s-a intamplat acolo, cel putin eu nu am gasit mare lucru.
Despre Festivalul Anual de Muzica Religioasa din Patmos am gasit decat ca este intitulat “The Divine Revelation of Music” (Revelatia divina a muzicii) si are loc acolo inca din anul 2001, fiind organizat de autoritatile locale si guvernamentale, in colaborare cu manastirea Sf. Ioan din Patmos si fiind pus sub auspiciile Patriarhului Ecumenic Bartolomeu. Din 2003 festivalul este finantat de catre Centrul Cultural Municipal Patmos si are loc de fiecare data la sfarsitul lui august si inceputul lui septembrie la teatrul construit pe locul unde Sf. Ap. Ioan a avut revelatia divina. Festivalul gazduieste trupe nationale si internationale, diverse orchestre, precum si grupuri muzicale religioase.
Din cate vad eu se pare ca festivalul de muzica este doar un paravan pentru activitatea ecumenista ce-si propune celebrarea in comun si adogmatica a Tainei Euharistiei de catre membrii diverselor confesiuni religioase, chiar daca momentan aceasta se realizeaza in potire separate, dar la aceeasi masa si cu aceleasi prescuri. Nu mai spun ca toti acei credinciosi prezenti se puteau impartasi din mana unui preot de la alta confesiune, precum si invers, un preot de la o anumita confesiune religioasa putea impartasi un credincios de alta credinta. Toata celelbrarea aceea mi s-a parut un ghiveci general, un “bors de urzici” cum ar spune IPS Bartolomeu de la Cluj.
Gestul Arhim. Ieronim Cretu vine dupa cel al IPS Nicolae Corneanu de la Timisoara din 25 mai 2008, cand s-a impartasit intr-o duminica cu catolicii si greco-catolicii din acelasi potir, precum si cel al episcopului Sofronie Drincec al Oradiei de sfintire a Aghiezmei Mari la Boboteaza din 2008, impreuna cu un episocp greco-catolic, la malul Crisului Repede; asadar, dupa hotararea Sfantului Sinod din 8-9 iulie 2008, care, dupa ce a analizat cazurile ultimilor doi, si sub presiunea din ce in ce mai mare a credinciosilor revoltati, “a dezaprobat gesturile necanonice ale celor doi ierarhi, care au produs tulburare în Biserică”, si nu a mai ingaduit astfel niciunui “ierarh, preot, diacon, monah, monahie sau credincios mirean din Biserica Ortodoxă Română să se împărtăşească euharistic în altă Biserică creştină. De asemenea, nu [mai] este îngăduit niciunui cleric ortodox să concelebreze Sfintele Taine şi Ierurgii cu slujitori ai altor culte”.
Ce ar trebuie sa se intample cu cei care nu respecta aceste hotarari? Tot Sfantul Sinod o zice in acelasi comunicat, foarte clar: “Cei ce nu se supun acestei hotărâri pierd comuniunea cu Biserica Ortodoxă şi, în consecinţă, vor suporta sancţiuni canonice corespunzătoare stării pe care o ocupă în Biserică: depunerea din treaptă sau caterisirea, în cazul clericilor, şi oprirea de la împărtăşanie a credincioşilor mireni”. Se pare insa ca Arhim. Ieronim Cretu a primit drept “pedeapsa” pentru nerespectarea acestei hotarari sinodale alegerea sa, o luna mai tarziu, in demnitatea de episcop vicar patriarhal…
Sursa: http://theologhia.wordpress.com
 

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Arhim. Ieronim Cretu a slujit şi s-a împărtăşit alături de eretici în Patmos în 2009, oferind Împărtăşania celor de alte confesiuni. Pentru abaterea canonică foarte gravă (vezi hot. Sf. Sinod din 8-9 iulie 2008) a fost „sancţionat” cu alegerea în demnitatea de episcop vicar patriarhal, cu titlul de „Sinaitul”.

  1. alexandru zice:

    bine dar unde e Ieronim Sinaitul in video?
    minut si secunda

    Apreciază

Lasă un comentariu