Sfântul Nicodim Aghioritul Hristoitia: Că sunt deşerţi cei ce fără lucrarea poruncilor caută descoperiri şi vedenii

Hristoitia (bunul moral al crestinilor) | Sfantul Nicodim Aghioritul imagine

Sfântul Nicodim Aghioritul Hristoitia:

360. Că sunt deşerţi cei ce fără lucrarea poruncilor caută descoperiri şi vedenii

Deşerţi, aşadar, deşerţi sunt toţi cei ce doresc şi cer să ştie tainele cele ascunse ale lui Dumnezeu şi cunoştinţa celor viitoare şi descoperiri, mai înainte de a lucra poruncile Domnului, pe care defăimându-i, însuşi Dumnezeu zice: „Pe Mine din zi în zi mă caută şi doresc să ştie căile Mele, ca un popor care a făcut dreptate şi nu a păzit judecata Domnului său” (îs. 58, 2).

Nepricepuţi sunt însă şi câţi mai înainte de smerita lucrare a poruncilor iubesc înaltele vedenii ale lui Dumnezeu şi caută privirea nu la vreme, precum zice Sf. Isaac, pe care îi prihăneşte Şi purtătorul de Dumnezeu Maxim zicând: „Că ei, voind privirea fără lucrarea faptelor bune, îşi câştigă o minte înaltă şi o deşartă nălucire”.

Pentru că Dumnezeu şi privirea Lui şi adevărata cunoştinţă, întru lucrarea poruncilor se află, iar aflându-se cineva afară de porunci, oricâte ar gândi, idoli numai şi deşertăciuni ale nălucirii vede şi nu adevăr, căci darul se dă prin lucrarea poruncilor, iar prin dar se lucrează adevărata privire. Si iarăşi sunt prea nebuni toţi cei ce mai înainte de lucrarea poruncilor doresc dăruirile Sf. Duh. Fiindcă, mai întâi se cade a lucra făcătoarele de viaţă porunci şi a lupta şi birui patimile şi apoi după aceasta să primească ca o cunună duhovniceştile dăruiri; întâi trebuie a lucra în via cea tainică a poruncilor şi apoi să ia ca o plată slobozenia. Iar ei, cerând mai înainte de lucrare slobozenia, se aseamănă cu robii cei cumpăraţi care, împreună cu cumpărarea făcută de stăpânul lor, cer şi certificatul de liberare; precum potrivit pentru dânşii zicea cel prea cu dreaptă judecată Sf. Marcu: „Cel ce mai înainte de lucrarea poruncilor cearcă lucrările Duhului, asemenea este robului celui cumpărat pe argint, care împreună cu cumpărarea cere să se scrie şi slobozenia” (Cap. 64, pentru cei ce li se pare din lucruri a se îndrepta).

Regla Decorativa Del Vector Ilustración del Vector - Ilustración de regla,  arte: 2333498

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu