Sfântul Iustin Popovici „…căci păcatul ne trimite todeauna la izvorul lui, la diavol. Înapoia fiecărui păcat sunt deci ascunse duhurile răutății-Necuratul, Cel – Rău”

Sf Iustin Popovici…„Prin dragostea de păcat și prin stăruință de ...NU-I PUTERE MAI ÎNSPĂIMÂNTĂTOARE DECÂT PĂCATUL
http://www.cartiortodoxe.ro/…/2583-spovedania-si-indrumarea…-
Nu-i putere mai înspăimântătoare decit păcatul, căci singur păcatul produce moartea. Însă este ceva mai înspăimântător decât moartea: însusi creatorul păcatului și al morții. Dar asupra acestui monstru cu trei capete cine are putere? Doar acela care este fără de păcat-si doar Dumnezeul-om, Hristos.
Desi a fost om adevarat, nimeni nu L-a vădit de păcat: nici oamenii printre care a trăit(Ioan 8,46)nici diavolul, sub ochii căruia lucra(Ioan 14)
Aceasta înseamnă că El este primul si singurul om care în întreaga sa fiintă, n-a ascuns nici sămânța nici urma de păcat, nici câtime din puterea păcatului. Caci întru aceasta <<putere are Fiul Omului pe pamant a ierta pacatele>>(Matei9,6).
Prin iertarea păcatelor Domnul dă omului puterea să lupte împotriva păcatelor, să le stăpineasca si să le învingă. Prin biruinta Lui asupra păcatelor – si, prin ele, asupra însuși creatorului lor, asupra diavolului-, omul poate căpăta si el biruinta.
In lumea noastră cea omenescă, păcatul pare o forță impersonală ca și răul. Multi își închipuie cu ușurință că e lesne să învingi păcatul și moartea. Dar de cum începe sa lupte împotrivă, omul își dă seama tot mai bine cât de înspăimântătoare este aceasta putere a păcatului si că în spatele acestei puteri se afla ceva mult mai puternic decât păcatul. Si începe cu luare aminte să caute rădăcina păcatului, a fiecărui păcat, căci păcatul ne trimite todeauna la izvorul lui, la diavol. Înapoia fiecărui păcat sunt deci ascunse duhurile răutatii – Necuratul, Cel – Rău. Tot omul care, fie și o singura dată, a luptat cu luare-aminte împotriva păcatului lui, și-a dat seama că nu-i este cu putință să-l învingă fără ajutorul Celui fără de păcat. Cu atât mai mult dacă omul acesta a dus lupta împotriva nenumaratelor păcate, împotriva apărătorului si a avocatului lor – împotriva diavolului. aceasta spune Apostolul<<Toate le pot in Hristos,care ma întărește(Filipeni9,13)
Despre valoarea incomensurabilă a pocăintei un mare Sfant al Bisericii conchide:
„Intr-o zi, mergind să-l vizitez(pe Sf.Nifon), l-am găsit ăn chilia sa citind, S-a bucurat din toata inima când m-a văzut. M-a primit cu deosebită dragoste, apoi s-a plecat din nou asupra cărtii. Eu l-am intrerupt de la citire și am început să-l întreb despre pocaintă, la care el mi-a zis:
-Crede-ma,frate, că bunul Dumnezeu nu va judeca pe crestini pentru că au păcatuit.
M-am mirat mult de aceste cuvinte si l-am întrebat surprins:
-Atunci, cum spuneti, păcatoșii nu vor fi judecati? Trebuie adică să credem ca nu exista judecata?
-Exista si prea exista, mi-a raspuns el.
Atunci cine va fi judecat?
-Asculta fiule, să ti-o spun limpede: Dumnezeu nu judeca pe crestini pentru că greseste, ci pentru că nu se pocăiește. Pentru că a păcătui și a se pocăi este omeneste, dar a nu se pocăi este semnul diavolului si al dracilor lui. Fiindca nu traim necontenit in pocaintă, si de aceea vom fi judecati”

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie, Sfântul Iustin Popovici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu