Pr. Sava – Răspunsuri pentru cei care spun că la Sinodul din Creta nu s-a schimbat nimic…

Întrebare părintele Antim: Episcopii din țara noastră și susținătorii lor, preoți, protopopi, stareți, stareți din mănăstiri, acum și mulți creștini ortodocși, susțin că nu s-au schimbat nimic în cadrul Sfintei Liturghii și nici în crez și spun că „eu nu propovăduiesc erezia pe față așa cum spune canonul 15 și n-avem un motiv de întrerupere a pomenirii”. Deci cam atât.
Părintele Sava: Din păcate, s-au schimbat lucrurile, deci nu este așa cum zic ei că nu s-a schimbat nimic, pentru că ei de fapt au semnat acolo că nu avem o singură Biserică, cum zicem în Crez. Ceea ce spun acești oameni este cu totul absurd, pentru că de fapt sinodul acesta din Creta a distrus toată tradiția patristic ortodoxă. În sensul acesta, dacă am merge pe această logică, că nu s-a schimbat nimic, ar trebui să-l pomenim și pe papa. Papa în vremea patriarhului Ioan Vekkos, nu spunea că ortodocșii să-și schimbe dogmele, ci el cerea ca ortodocșii să facă 3 lucruri: 
– să acceptăm primatul papal; 
– să-l pomenească; 
– nu, nu vorbea de erezia filioque, nu impuneau alte dogme, dar de fapt ce însemnau aceste lucruri?
Ar însemna că noi trebuie să ne supunem papei, chiar dacă nu ne schimbam dogmele în care credem?
În 2006, când papa s-a dus la sărbătoarea turnului patriarhal la Constantinopol a spus Tatăl nostru, am spus noi crezul fără adaosul filioque, era ca și cum era acceptat în esență ca fiind ortodox. De fapt s-au schimbat dogmele, poate în exterior se vede că slujim în mod ortodox, poate este cazul să nu se vadă că am schimbat ceva în cadrul Liturghiei, dar de fapt se schimbă în esență totul. Pentru că și papistașii invocă Sfânta Treime și ei spun că „uite noi invocăm Sfânta Treime, deci avem același Dumnezeu”, dar de fapt ei cred în altă Sfântă Treime și alt Hristos, nu în cel adevărat. Nu se poate invoca motivul că de vreme ce nu s-au schimbat cuvintele Sfintei Liturghii, nu s-au schimbat de fapt și dogmele Bisericii.

****

Întrebare părintele Antim: În întrebarea de dinainte spuneam că episcopii spun că nu mărturisesc erezia pe față în biserici și numai prin semnătura pe care au dat-o acolo, asta nu însemnă erezie.
Părintele Sava: E de ajuns o semnătură ca să fie vorba de erezie, dar de fapt nu numai că e de ajuns, dar cea mai mare trădare este trădarea aceasta prin semnătură. Cineva poate să facă Sfânta Liturghie și să-l invoce pe Hristos ca fiind creatură așa cum făceau ereticii arieni, asta însemnă că el este ortodox? Pentru că le spune cuvintele așa ca un ortodox? Sau contează ceea ce crede el de fapt? 
De vreme ce arhiereii acceptă sinodul din Creta, acceptă să se săvârșească căsătorii mixte, acceptă să fie anulat postul, acceptă că acest consiliu mondial al bisericilor este de fapt un consiliu de biserici, au acceptat distrugerea sistemului sinodal de conducere a Bisericii și au acceptat faptul că noi cu ereticii avem în esență aceeași credință. 
Deci după ce ei acceptă toate acestea, orice altceva ne-ar mai spune nu ne mai pot convinge; chiar dacă ne aduc exemple de la Sfinții Părinți, ei de fapt în sine sunt opuși, potrivnici Sfinților Părinți. Să știți că aceasta este de fapt tactica ereticilor, spun întotdeauna un adevăr și o minciună, acest lucru l-au făcut și la sinodul din Creta și acum când o să fie scoasă o carte cu cele discutate acolo, pentru că această lucrare nu a apărut, o să fie și mai rău. O să spună în această lucrare că Biserica Ortodoxă este Biserica una, sobornicească și apostolică și în următoarea propoziție o să anuleze afirmația respectivă, asta este tactica satanei, să spună o minciună și un adevăr.

********

Gheron Sava Lavriotul – Despre întreruperea pomenirii:

Poporul trebuie să înțeleagă că în acest moment avem o mare problemă. După sinodul din Creta lucrurile s-au schimbat. Ecumenismul lucra și până atunci în Biserică, în mod subteran, dar acum lucrează în mod vădit. După sinodul din Creta mai bine zis acest fals sinod din Creta, avem o acceptare oficială a ecumenismului ca linie teologică pe care Biserica ar trebui să o urmeze în continuare.
Sunt inutile și fără sens acele păreri care spun că în Creta nu s-a întâmplat nimic rău pentru că de fapt acolo a avut loc o mare trădare; este o trădare mult mai mare decât cea care a avut loc la acel sinod de la Ferara – Florența, din timpul Sf.Marcu Eugenicul. La acest sinod din Creta sunt anulate atât Evanghelia, cât și sinoadele Ecumenice.

*****

Gheron Sava Lavriotul – „Toți cei care acceptă hotărîrile sinodului din Creta chiar dacă îți spune cineva că el este ortodox el de fapt se află căzut în pan-erezia ecumenismului”.
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2018/05/17/gheron-sava-lavriotul-toti-cei-care-accepta-hotaririle-sinodului-din-creta-chiar-daca-iti-spune-cineva-ca-el-este-ortodox-el-de-fapt-se-afla-cazut-in-pan-erezia-ecumenismului/

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre sinod, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.