Argumente scripturistice de la Sfinții Părinti despre ținuta femeii

Immagine correlata

Biblia, la Deutronom 22,5 spune clar:
„Femeia să nu poarte îmbrăcăminte bărbătească, şi bărbatul să nu se îmbrace cu haine femeieşti; căci oricine face lucrurile acestea este o urâciune înaintea Domnului, Dumnezeu.”(1 Corinteni 11,5-6)
5. Iar orice femeie care se roagă sau prooroceşte, cu capul neacoperit, îşi necinsteşte capul; căci tot una este ca şi cum ar fi rasă.
6. Căci dacă o femeie nu-şi pune văl pe cap, atunci să se şi tundă. Iar dacă este lucru de ruşine pentru femeie ca să se tundă ori să se radă, să-şi pună văl.
13. Judecaţi în voi înşivă: Este, oare, cuviincios ca o femeie să se roage lui Dumnezeu cu capul descoperit?

Iar CANONUL 13 Gangra (OSÂNDA FEMEILOR CARE ÎMBRACĂ VEȘMINTE BĂRBĂTEȘTI) spune:

 „Daca vreo femeie, din asceza paruta, si-ar schimba imbracamintea si, in locul hainei femeiesti obisnuite, ar lua imbracaminte barbateasca, sa fíe anatema.”
Și o altă interdicţie este expusă în CANONUL 17 Gangra (FEMEILE SĂ NU-ȘI TUNDĂ PĂRUL):
„Dacă vreuna dintre femei, pentru asceză părută, și-ar tunde părul ce i l-a dat Dumnezeu spre aducerea-aminte de supunere, să fie anatema ca una ce strică porunca supunerii.”
***********************
Baticul sau eșarfa, au rolul de a acoperi părul, ele nu se pun pe post de bentiță sau de fantezie.
Iată adevărata tinută a femeilor crestine,cum ne spune Sf Ioan Gură de Aur:
„De aceea, femeia este datoare sa aiba (semn de) supunere asupra capului ei, pentru ingeri”…..adica din sfiala fata de ingeri.
Sfantul Ioan precizeaza ca nu este vorba aici ca femeia sa aiba capul acoperit numai la rugaciune sau numai in biserica, ci intotdeauna si in tot locul.
El arata ca, dupa cum că daca femeia s-ar rade pe cap este intotdeauna rusinos, tot asa si a fi cu capul descoperit este intotdeauna rusinos.
Dar Sfantul Ioan merge si mai departe cu exegeza, aratand ca nu i se cere femeii sa aiba capul acoperit pur si simplu, ci sa-l aiba acoperit peste tot, asa incat sa nu se observe parul deloc.

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre femeile creștine, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

8 răspunsuri la Argumente scripturistice de la Sfinții Părinti despre ținuta femeii

  1. andrada zice:

    mare prostie!

    Apreciază

  2. maria zice:

    Să înțeleg că ignori legea lui Dumnezeu?

    Apreciază

  3. Sfanta zice:

    Hahaha….sigur ca da. Vezi-ti popă de ale tale și nu mai purta grija femeilor. Dumnezeu m-a făcut cu capul descoperit, nu vii tu nettebnicule sa mi-l acoperi.

    Apreciat de 1 persoană

    • maria zice:

      sigur ca da. Vezi-ti popă de ale tale și nu mai purta grija femeilor.

      din păcate nu sînt preot ci mireancă care se străduiește să împlinească legile lui Dumnezeu pe care alții le calcă în picioare….dar mare le va fi surpriza dincolo,cînd vor vedea că cele pe care ei le alcă în picioare sînt adevărate !!

      Dumnezeu m-a făcut cu capul descoperit, nu vii tu nettebnicule sa mi-l acoperi.

      înseamnă că Sfinții Părinți sînt niste mincinoși cînd au dat asemenea legi pentru a fi respectate de noi?

      Apreciază

  4. Lia zice:

    Toate aceste sfaturi, ca pana la urma asta sunt, nu legi, ci modele de conduita dacă vreți, erau perfect valabile in timpurile și in contextul in care ai fost date. Sigur ca nu strica atunci când femeia este in biserica la rugaciune sa aibă capul acoperit dar ca sa-și țină in zile noastre capul mereu acoperit, este imposibil. Și îmi pare rău, mântuirea nu atârna de asta. Nu la haine se uita Dumnezeu, ci la suflet. Faceți-va rugaciunile și canoanele, fiți milostivi, iubitori și curați, asta cere Mântuitorul de la noi!

    Apreciază

    • maria zice:

      Lia
      Și atunci legile lui Dumnezeu care au fost stabilite prin Sfinții Părinți și Sfânta Scriptură nu mai sunt valabile? Oare Sfinții au hotărât astea doar pentru noi ca să ne chinuie și ei au făcut altceva? Oare nu au respectat ei aceste legi? Eu nu am văzut-o pe Maica Domnului sau măcar o sfântă cu capul descoperit. Au fost soarele mai puțin arzător pentru ei și acum pentru noi e mai arzător ca să avem îndreptățire? Nu spune Scriptura că Sfinții cei care au dat legile ne vor judeca? Nu o spun să judec, căci și pentru mine e o greutate a purta „tot timpul ”basma pe cap pe niște călduri arzătoare și mai ales într-o lume unde baticul a devenit o raritate. Dar eu nu voi răspunde de ce fac alții ci eu voi răspunde dacă nu am respectat legile lui Dumnezeu și asta e jertfa mea pentru Domnul. Măcar de mi-ar ierta Domnul niște păcate cu așa jertfă. Oare soarele e mai arzător decât focul iadului?

      „erau perfect valabile in timpurile și in contextul in care ai fost date”.

      Ele sunt valabile până la sfârșitul veacurilor.Cine vrea să se mântuiască avem modele pe Maica Domnului și pe Sfinți care au respectat aceste legi.

      Deci nu mai este valbilă Sf Scriptură care ne spune:
      „Femeia este datoare să aibă (semn de) supunere asupra capului ei, pentru îngeri” (I Cor. 11, 10).
      Dumnezeu nu ne obligă cu mântuirea și cele ce spui le spui după mintea ta nu a Sfinților. Adu-mi măcar un Sfânt care să spună ce spui tu. Cu durere și cu părere de rău îți spun astea că nici pentru mine nu e ușor, dar merg înainte.

      Apreciază

  5. Ela zice:

    Foarte bine spus Lia! In sfarsit un comentariu de bun-simt!

    Apreciază

  6. Alin Spiridon zice:

    E manipulare religioasa. Unii barbati neciopliti vor ca femeia sa-i fie sclava. Si cum cum crezi ca se poate? Cu minciunele ,,vezi ca a zis Dumnezeu”

    Apreciază

Lasă un comentariu