ANATEMA ESTE FEMEIA CARE-ȘI TUNDE PĂRUL….SI FEMEIA CARE POARTĂ HAINE BĂRBĂTEȘTI

Imagine similară

Femeile pot purta pantaloni sau îmbrăcăminte bărbătească?
Răspunsul e dat de Sfinții Părinți   in Canonul 13 de la Sinodul din  Gangra
Canonul 13 Gangra, pentru osanda femeilor care imbraca vesminte barbatesti:
„Daca vreo femeie, din asceza paruta, si-ar schimba imbracamintea si, in locul hainei femeiesti obisnuite, ar lua imbracaminte barbateasca, sa fíe anatema.”
Femeile pot să-și tundă părul?
Despre tunderea părului la femei,canonul 17 al Sinodului din Cangra spune așa:
Canonul 17 Gangra, pentru ca femeile sa nu-si tunda parul:
„Daca vreuna dintre femei, pentru asceza paruta, si-ar tunde parul ce i l-a dat Dumnezeu spre spre aducerea-aminte de supunere, sa fie anatema ca una ce strica porunca supunerii.”
Vestimentaţia femeilor creştine
Fiecare creştin ortodox are datoria de a-şi cunoaşte cât mai bine credinţa şi de a se feri de păcat, pentru a dobândi mântuirea. Din nefericire, mulţi creştini nu cunosc ce este păcat ca să se păzească să nu păcătuiască.
Un păcat care este foarte uşor făcut, în special de femei, este şi acesta că femeile poartă haine bărbăteşti. Sigur că unii cititori, şi în special femeile, se vor mira că e păcat a se îmbrăca bărbăteşte.
Chiar din primele capitole ale Vechiului Testament, Dumnezeu le-a făcut primilor oameni îmbrăcăminte de piele, după ce au greşit:
„Apoi, a făcut Domnul Dumnezeu lui Adam şi femeii lui îmbrăcăminte de piele şi i-a îmbrăcat” (Facere 3, 21).
Deci, prima grijă a lui Dumnezeu a fost să îmbrace oamenii. Nu se precizează cum să fie îmbrăcaţi bărbatul şi femeia. Aceasta se va găsi consemnată mai târziu în Deuteronom:
„Femeia să nu poarte veşminte bărbăteşti, nici bărbatul să nu îmbrace haine femeieşti, că tot cel ce face aceasta este urâciune înaintea lui Dumnezeu” (Deuteronom 22, 5).
Canonul 62 al Sinodului al VI-lea a hotărât ca :
„niciun bărbat să nu îmbrace haină femeiască, nici femeile să nu îmbrace cele cuvenite bărbaţilor… Deci cei ce în viitor vor încerca să facă ceva din cele menţionate mai sus, aceştia, de vor fi clerici, să se caterisească, iar de vor fi laici, să se afurisească” (Pidalion – Bucureşti, 1933, pag. 266).
Canonul este destul de grav, pentru că se merge până la caterisire şi afurisire, iar în practică vedem că majoritatea femeilor tinere sunt îmbrăcate bărbăteşte. Aş dori să precizez că acest obicei nu s-a introdus la noi decât după cel de-al Doilea Război Mondial. Dacă ar fi încercat o femeie să se îmbrace bărbăteşte înainte de cel de-al Doilea Război Mondial, acea persoană ar fi fost detestată public.
Astăzi vedem că nu mai este ceva curios, ci este la modă ca femeile să se îmbrace bărbăteşte.
Faptul că aceasta constituie un păcat, datoria noastră este de a arăta adevărul şi totodată a recomanda tuturor a se feri, pe cât posibil, de a nu greşi, potrivit învăţăturii Mântuitorului Hristos, care zice: „Dacă n-aş fi venit şi nu v-aş fi spus, păcat n-aş avea…” (Ioan 15, 22)
Ceea ce este şi mai rău este că unele femei vin şi la biserică îmbrăcate bărbăteşte şi nu numai atât, ci şi când se mărturisesc şi se împărtăşesc. Sigur, cele mai multe dintre ele fac aceasta din neştiinţă, dat tot păcat este, chiar dacă este canonisit mai uşor.
Spre lauda unor credincioase, sunt biserici unde femeile nu îndrăznesc să intre descoperite şi, cu atât mai mult, îmbrăcate bărbăteşte.
Nădăjduiesc că cele arătate mai sus vor fi înţelese corect şi, în acest fel, se vor împuţina şi păcatele fără voie, din neştiinţă.
+ GHERASIM PUTNEANUL-Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un comentariu