Ieromonah Nicodim Sachelarie – OSPEȚELE

Related imageOSPEȚELE
1456. -Ospetele sau mesele pe care le dau in anumite zile de sarbatori onomastice, familiare sau hramuri daca ele aduc apropierea frateasca si promoveaza viata sub toate formele, ele sunt bune, ba chiar necesare. Iar daca ele duc la imbuibare vatamatoare sanatatii vietii morale ele devin osandite de Biserica, mai ales cand prin ele se necinsteste Dumnezeu. „Vai de cei ce alearga dupa bauturi ametitoare… si flautul si vinul le insotesc ospetele…” (Isaia 5, 11-12; Daniel 5, 1-31).
1457. -„Nu se cuvine ca slujitorii Bisericii sau mirenii sa faca ospete cu alai din contributiile credinciosilor donatori” (I Regi 2. 12-17; Maleahi 2, 7-8) -Laod. 55.
1458. -„Trebuie sa se ceara de la crestinii conducatori ca sa opreasca ospete urate ramase de la pagani, prin care se ademenesc si unii crestini, sa le faca fie pe ascuns, fie pe fata, chiar si la sarbatorile de nastere (ziua mortii) a fericitilor mucenici in sale, orase si la Biserici (VI ec. 24, 64). Cu ocazia acestor jocuri (baluri) facute pe strazi si pe camp, unii se napustesc cu gesturi murdare -este rusine a le numi-asupra mamelor si a altor femei cinstite, care vin cu evlavie la sfanta zi a praznicului, incat defaima si dreapta credinta”. -Cartag. 60.
Ieromonah Nicodim Sachelarie – PRAVILA BISERICEASCĂ
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/carti-documente/Nicodim%20Sachelarie%20-%20Pravila%20Bisericeasca.pdf
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre lăcomia pântecelui, Fără categorie, Pravila Bisericească. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s