Ieromonah Nicodim Sachelarie -MANCAREA

Related imageMANCAREA
1336. -Mancarea este o conditie a existentei pamantesti data de Facatorul (Prov.30, 8-9). Abuzul ei este aspru pedepsit (Fac. 2, 17; Prov. 13, 1-3). Calea imparateasca a imbunatatirii ei este hrana bine socotita ca timp, loc, cantitate, calitate si datorie morala bisericeasca. (Matei 5,25; Marcu 2,16; Luca 10,8; Rom. 14, 6-24; 14,2-3; I Cor. 8, 8; 9.13; 10,27-31; Gangra 1,2-21; 20). Fiecare crestin este dator sa se intrebe in fiecare seara: Am lucrat eu ca sa rasplatesc painea pe care am mancat-o sau haina sau lucrurile pe care le-am folosit? Am produs ceva in plus pentru folosul aproapelui? (II Tes. 3,10). El este dator sa se infraneze cumpatat (Apost. 51,53; Ancira 14) sa nu chefuiasca in carciumi (VI a-. 76; Ancira 4) sau sa faca ospete in Biserica (VI cc.74; Cart.42).
1337. -„Daca viclenii encratiti ne intreaba pe noi (ortodocsii) de ce nu mancam toate felurile de carne sa li se raspunda: Noi ne ingretosam si de prisosintele (gunoaiele) noastre. La noi si carnea are aceeasi socotinta ca si verdeturile, insa precum facem deosebire intre diferitele plante dupa folosul lor tot asa facem deosebire si intre felurile de carne. Planta este si cucuta, carne este si cea de vultur, dar nimeni n-ar indrazni sa manance matraguna fiind om intreg sau sa manance carne de caine daca nu l-ar forta imprejurarile. Astfel, cel care ar manca din nevoie si carne oprita (de cal, etc.) nu pacatuieste”. -Sf.Vasile 86.
1338. -„Ascetul trebuie sa stie cand si cu ce mancari trebuie sa-si hraneasca trupul ca dusman; cand sa-l mangiie ca prieten, cand sa-l ingrijeasca ca bolnav, ca nu cumva prin nebagare de seama, cele ale dusmanului sa le socoteasca ale prietenului, iar cele ale prietenului sa le puna pe seama dusmanului, iar ale acestuia iarasi sa le socoteasca ale bolnavului. Caci la vremea ispitei il va razboi fiecare, dupa ce a dat sminteala fiecaruia”. Filoc. IV, p. 289, 57.
Ieromonah Nicodim Sachelarie – PRAVILA BISERICEASCĂ
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/carti-documente/Nicodim%20Sachelarie%20-%20Pravila%20Bisericeasca.pdf
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre lăcomia pântecelui, Fără categorie, Pravila Bisericească. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s