Ieromonah Nicodim Sachelarie – LENEA

Related imageLENEA
1154. -Lenea este dezgustul de a munci. Ea poate sa izvorasca dintr-o natura trupeasca defectuoasa si o fire sufleteasca nepriceputa, din descurajare in lupta vietii si mai ales din iubirea traiului bun, a mandriei si a relei educatii. Ea este un pacat de moarte fiindca se opune decretului dumnezeiesc al muncii (Fac. 2,15; 3,17-19; Iov. 31, 40). Ea poate fi trandavie nelucratoare (Matei 25, 24-29), neimplinirea datoriei in ocupatia aleasa (Matei 25, 3 §i 8, 13) si executarea rau facuta a datoriei cum faceau si fariseii (Matei 23,1-39; Ier. 47, 10; Prov. 6, 6-10; 24, 34; 26, 14-16: Sirah 6, 26; I Cor. 7, 10). Lenevirea de orice soi duce la urmari rele pentru viata zilnica, ca saracia, prostia, furtul, decadenta morala, s.a. Scriptura zice: „Cine nu vrea sa lucreze nici sa nu manance” (I Tes. 3,10). Prin lene se pacatuieste greu si in fata lui Dumnezeu: „Blestemat sa fie omul cel ce face lucrul Domnului cu lenevire” (Ier. 47,10; is. 56,49; F. Ap. 21, 7).
1155. -„Clericul… care nu va savarsi totdeauna slujba sa socotind ca va face din evlavie, aceasta nu poate fi evlavie, ci lenevire. Deci, daca a luat slujba dupa pravila, trebuie sa o savarseasca, caci este pentru mantuirea lui si a tuturor crestinilor vii sau morti, iar de nu va savarsi isi va da seama inaintea Domnului de lenevirea sa” (Ier. 47, 10). -Sim. Tes. IX, 10.
1156. -„Calugarul fiind in manastire si fara de nevoie mare de va ramanea de la liturghie, sa faca 70 de metanii, iar de va ramanea la pavecernita 150 de metanii. Cine va ramanea de la Utrenia 200 de metanii daca sta fara lucru” -PBG, 142.
1157. -„Orice preot ce nu va griji de slujba zilei si de a noptii, sau de dumnezeiasca liturghie sa umble cu frica si cu cutremur, anatema sa fie si sa se scoata din preotie” -PBG, 142.
1158. -„Calugarul de nu va veni la liturghie, fiind fara de lucru, sa nu manance pana la al noualea ceas si metanii o suta. Iar de va fi trimis la lucru, spre unii ca acestia nu este lege. Calugarul dupa pavecernita de va manca si va bea, 50 de metanii” -PBG, 149.
Ieromonah Nicodim Sachelarie – PRAVILA BISERICEASCĂ
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/carti-documente/Nicodim%20Sachelarie%20-%20Pravila%20Bisericeasca.pdf

 

Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie, Pravila Bisericească. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s