Biserică sau sală de concerte? Atunci când cânți “Tudorițo nene” în Postul Crăciunului în fața Sfântului Altar, în Catedrală, arăți că ți-ai pierdut valorile, nu că păstrezi tradițiile

Biserică sau sală de concerte? Atunci când cânți “Tudorițo nene” în Postul Crăciunului în fața Sfântului Altar, în Catedrală, arăți că ți-ai pierdut valorile, nu că păstrezi tradițiile
”E o poveste dedicată renașterii folclorului românesc pe coordonatele muzicii prezentului. Va fi o seară de care ne vom aminti, cu bucurie, multă vreme…” – așa a fost promovat, de către Doina Cociș, concertul Proiectului Dacika, care a avut loc în cadrul lansării  Anul Centenarului în Sălaj, ce s-a desfășurat miercuri, 22 noiembrie 2017, la Catedrala ”Sf. Vineri” din Zalău. Și, poate, mulți au fost reticenți, având în vedere multele evenimente descrise cu niște cuvinte pompoase, pentru că e un ”eveniment oficial”, dar care nu au fost nici pe departe pe măsura așteptărilor. Adică un eveniment de bifat, că dă bine prezența acolo, și cam atât.
Tribut Eroilor, în Sălaj, la Centenar, a fost un eveniment de înaltă ținută, și ar fi multe de spus, dar articolul de față e despre partea artistică a evenimentului în sine, și anume concertul Proiectului Dacika. Un proiect conceput de compozitorul şi orchestratorul Mihai Toma, alături de care au evoluat pianistul Ştefan Doniga, violonista Diana Jipa, soprana Ana Cebotari, percuționistul Niño Benavides, corul şi soliştii Catedralei ”Sf. Vineri” din Zalău.
Despre muzica în sine, pe scurt, se poate spune că e o colecție de teme muzicale folclorice şi patriotice reorchestrate pentru instrumente de suflat tradiționale, instrumente electronice, cor bisericesc şi orchestră simfonică. Însă, dincolo de cuvinte, de descrierea proiectului Dacika, e muzica, o muzică care nu are cum să nu te atingă, iar asta nu are nimic de a face cu patriotismul de fațadă, ci e, pur și simplu, muzică românească pe care o simți ca fiind și a ta.
Știi ce a reușit Proiectul Dacika? Să tranforme sentimentul ăsta care te leagă de ”acasă” într-o stare emoțională accentuată cu fiecare reverberație a muzicii, familiare ca și linie melodică, dar dusă într-o altă dimensiune, cea a emoțiilor create de sunetele specifice muzicii electronice de calitate ori a fluierului, a drâmbei sau a viorii.
Și chiar dacă ar fi fost cântată doar Balada lui Ciprian Porumbescu (superbă interpretarea Dianei Jipa, la fel, corul Catedralei a dat o notă aparte compoziției), și ar fi fost de ajuns pentru ca cei prezenți acolo să simtă fiorul acela care îți face pielea de găină, fiorul  acela pe care nu poți să-l stăpânești și care te umple de un sentiment cu adevărat înălțător. Pentru că muzica adevărată te înalță. Și asta au reușit să facă cei din Proiectul Dacika, să îi facă pe cei din public să simtă, iar asta să fie tot ceea ce contează.
Pe lângă Balada lui Ciprian Porumbescu au fost multe alte piese muzicale românești reinterpretate de o manieră care să te facă să redescoperi acele piese muzicale altfel decât până atunci. Mociriță cu tri foi, Cine iubește și lasă, Așa-i românul, Lie Ciocârlie (și, aici, trilurile vocale ale Anei Cebotari au dus muzica acolo unde se împletește emoția cu tehnica interpretării), Imn de luptă – Cântec despre Bucovina etc.
Și toate au sunat ”altfel”.
Un amestec de folclor cu crâmpeie de Vangelis, Jean Michel Jarre, Tangerine Dream ori Jan Garbarek. Un ritual muzical de excepție. Iar după interpretarea primei colinde de Crăciun, când Alice Ghile a fost ”mare”, lacrimile nedisimulate ale unora din public au fost mai mult decât ar putea să însemne ropote de aplauze. Pentru că să creezi emoție… asta înseamnă muzică. Să reușești să ajungi la sufletul celui care te ascultă. Iar Mihai Toma cu al său Proiect Dacika a reușit asta. Simplu, lăsând imaginația liberă, lăsând muzica să pună laolată sunete, emoții și simțire.”
 • centenar_salaj_dacika__9_
 • centenar_salaj_dacika__5_
 • centenar_salaj_dacika__19_
 • centenar_salaj_dacika__25_
 • centenar_salaj_dacika__1_
 • centenar_salaj_dacika__2_
 • centenar_salaj_dacika__3_
 • centenar_salaj_dacika__4_
 • centenar_salaj_dacika__6_
 • centenar_salaj_dacika__7_
 • centenar_salaj_dacika__8_
 • centenar_salaj_dacika__10_
 • centenar_salaj_dacika__11_
 • centenar_salaj_dacika__13_
 • centenar_salaj_dacika__14_
 • centenar_salaj_dacika__15_
 • centenar_salaj_dacika__16_
 • centenar_salaj_dacika__17_
 • centenar_salaj_dacika__18_
 • centenar_salaj_dacika__20_
 • centenar_salaj_dacika__21_
 • centenar_salaj_dacika__22_
 • centenar_salaj_dacika__23_

Sursa

http://www.salajulpursisimplu.ro/proiectul-dacika-despre-muzica-romaneasca-reinterpretata-despre-emotii/

 
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre Biserică, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: