Sfântul Ioan Hrisostom – despre cum se alege soția 

Image result for Sfântul Ioan Hrisostom - despre cum se alege soțiaVă rog, dar, şi pe voi, nu umblaţi după bani şi după avere, ci după purtări, după bunătatea inimii. Caută fată evlavioasă, fată cuminte! Aceste însuşiri sunt mai bune decât nenumărate comori. De cauţi pe cele ale lui Dumnezeu, le vei avea şi pe cele din lumea aceasta; dar dacă le nesocoteşti pe acelea şi umbli după acestea, nici de acestea n-ai parte.

*****

Aflaţi însă cum se căsătoreau cei vechi şi faceţi ca ei!

– Dar cum se căsătoreau aceia?
– Se interesau ce purtări are fata, ce apucături, ce însuşiri sufleteşti. De aceea n-aveau nevoie de contracte, nici de garanţia hârtiei şi cernelii, în locul tuturor acestora le era de ajuns purtarea miresei. Vă rog, dar, şi pe voi, nu umblaţi după bani şi după avere, ci după purtări, după bunătatea inimii. Caută fată evlavioasă, fată cuminte! Aceste însuşiri sunt mai bune decât nenumărate comori. De cauţi pe cele ale lui Dumnezeu, le vei avea şi pe cele din lumea aceasta; dar dacă le nesocoteşti pe acelea şi umbli după acestea, nici de acestea n-ai parte.
– Dar cutare, mi se spune, a ajuns bogat de pe urma femeii!
– Nu îţi este ruşine să-mi dai astfel de exemple? Am auzit pe mulţi spunând:
„Mai bine să ajung săracul săracilor, decât să ajung bogat de pe urma femeii!”
Da! Ce poate fi mai neplăcut decât o astfel de bogăţie? Ce poate fi mai amar decât această bună stare? Ce poate fi mai ruşinos decât de a ajunge vestit pe această cale şi a se spune de toţi:
„Cutare a ajuns bogat de pe urma femeii!”
Nu mai vorbesc de neplăcerile dinăuntrul casei, care, vrând-nevrând, vin peste cel care s-a căsătorit aşa. Nu mai vorbesc de înfumurarea femeii, de slugărnicia bărbatului, de certurile dintre soţ şi soţie, de ocările slugilor. Slugile îi spun în obraz:
„Sărac, coate goale, om de nimic, născut din oameni de nimic! Ce a avut când a venit aici? Nimic! Nu-i, oare, a stăpânei noastre toată averea?”
Dar nu-ți pasă de aceste cuvinte! Nu-ţi pasă că nu eşti om liber. Şi paraziții aud cuvinte mai grele decât acestea și nu se supără. Tot așa și aceşti bărbaţi; ba, dimpotrivă, se mai şi fălesc cu ruşinea lor. Când le spui ce se spune despre: ei, îţi răspund:
„S-o duc eu bine, să-mi fie viaţa dulce şi plăcută şi poate să mă şi înăbuşe femeia!”
O, diavole! Ce proverbe ai răspîndit printre oameni? Sunt în stare să distrugă toată viaţa unor astfel de oameni. Uită-te la aceste cuvinte drăceşti şi pierzătoare! Sunt pline de pierzanie. Aceste cuvinte nu spun altceva decât acestea:
„Să nu-ţi pese de cineva, să nu-ţi pese de dreptate! La pământ cu dreptatea şi cu cinstea! Un singur lucru caută: plăcerea! Te înăbuşă o astfel de căsătorie? Nu-i nimic, îndrăgeşte-o! Te scuipă toţi cei care te întâlnesc? Îţi aruncă cu noroi în obraz, te alungă ca pe un câine? Nu-i nimic! îndură totul!”
Un porc, dacă ar avea grai omenesc, ar grăi oare, altfel? Ar grăi, oare, altfel câinii cei necuraţi? Dar poate că nici porcii, nici câinii n-ar rosti cuvintele pe care diavolul îi pune pe oameni să le rostească în nebunia lor. De aceea vă rog, daţi-vă seama de grozăvia acestor cuvinte! Fugiţi de astfel de proverbe! Culegeţi proverbele cele din Scriptură, cu totul potrivnice acestora.

–  Care sunt acestea?

– „Nu merge după pofta sufletului tău şi pune friu poftelor tale”(Înț. Sir. 18, 30). 
Iar despre femeia desfrânată Scriptura spune cu totul altceva decât proverbele cele drăceşti: 
„Nu te uita la femeia rea! Că miere picură din buzele femeii desfrânate, care îndulcesc o clipă gâtlejul tău, dar mai pe urmă le vei găsi mai amare decât fierea şi mai tăioase decât sabia cea cu două tăişuri”(Prov. 5, 3-4). 
Aceste proverbe să le auzim, nu pe acelea. Datorită acelor proverbe ajung oamenii robi; datorită lor se nasc cuvinte slugarnice; datorită lor oamenii ajung animale necuvântătoare, pentru că oamenii vor să urmărească peste tot numai plăcerea. Da, datorită lor, datorită acestor proverbe drăceşti, care sunt, şi fără de cuvintele mele, prin ele însele de râs şi de batjocură. Într-adevăr, ce câştig mai ai de pe urma plăcerii odată ce te-ai înăbuşit?
Încetaţi, dar de a vă mai face de râs! Încetaţi de a mai aprinde pe capul vostru iadul şi focul cel nestins! Să privim, deşi târziu, aşa cum trebuie la cele viitoare, îndepărtând ceea ce ne vatămă lumina ochilor, ca să petrecem viața de aici cu bună-cuviință, cu sfințenie, cu avlavie și să avem parte și de bunătățile cele viitoare, cu harul și cu iubirea de oameni a Domnului nostru Iisus Hristos, Căruia slava în vecii vecilor, Amin!
(Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, EIBMBOR, București, 1994, pp. 835-836)
Despre femeia bogată
„Sa-ti mai spun si altceva?Nimeni sa nu faca greseala sa ia femeie mai bogata ca el.Mai saraca sa ia.Caci cea care este mai bogata,intrand in casa,se va purta in chip neplacut.Cu aerul bogatiei sale,va vorbi urat,va cere multe,va risipi fara rost.Iar daca barbatul ei ar indrazni sa-i spuna cateva vorbe,ii va raspunde cu nerusinare:
Nu cheltuiesc dintr-ale tale,ci dintr-ale mele!(p253)
„Nu trebuie sa cautam femeie bogata,ci sa luam tovarasa a vietii spre facerea de copii.Suflet bun sa cautam,ca sa dobandim si dragoste.Aceasta este bogatia cea multa,aceasta este vistiria cea mare,acestea sant bunatatile cele nenumarate..”Va rog si va sfatuiesc pe cei ce urmati sa va insurati,sa iesiti in intampinarea lui Pavel si sa cititi legiuirile de nunta asezate de el,si sa va instruiti mai intai ce spune sa facem,sa cercetati acea femeie daca este rea sau vicleana ori robita de betie,batjocoritoare,fara pic de minte,ori alt asezamant de acest fel,si abia dupa aceea sa vorbiti despre nunta.Daca vezi ca Pavel iti da deplina putere sa cercetezi,gasind una din aceste patimi la aceea,desparte-te de ea si ai cutezanta de a-ti lua alta ca sa fii departe de orce primejduire.Dar sa-ti lepezi femeia dupa nunta nu ingaduie,ci porunceste ca pe cea care are toate celelalte neputinte in afara de desfrau,sa o iubesti si sa o tii la tine , si astfel te asigura ca trebuie sa porti toata rautatea femeii . Iar daca acest lucru este greu si impovarator,fa orce si preocupa-te ca sa-ti iei o sotie buna,ingaduitoare,vrednica de incredere,stiind ca altfel faci una din doua:ori iti iei o sotie rea si porti povara ori si aceasta nu-i de dorit-o alungi si cazi in adulter.”(p254).
„Sa nu ne uitam la bunuri ci la blindetea felului de a trai  si la curatenie si la intreaga intelepciune.Caci femeia cu minte intreaga si ingaduitoare si cu buna masura in toate,chiar daca este saraca,poate sa faca saracia si mai dorita decat bogatia.Fiindca cea stricata si destrabalata si certareata,si daca s-ar afla mii de comori intr-insa le risipeste mai repede ca vantul si aduce asupra barbatului dimpreuna cu saracia mii de alte rele.Sa nu cautam bogatia,ci sotia potrivita cu starea noastra.”(p255)
Popa, Artemie ierom. – Despre gandurile despatimitoare si rostul lor pentru mantuire
http://www.librariasophia.ro/carti-Despre-gandurile-despatimitoare-si-rostul-lor-pentru-mantuire-Popa-Artemie-ierom-so-10033.htmlRelated image
„…pe cei ce au de gînd să se însoare, să se sfătuiască cu Fericitul Pavel şi să citească legile pentru căsătorie…” – Sf. Ioan Gură de Aur – despre căsătorie
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2017/11/04/pe-cei-ce-au-de-gind-sa-se-insoare-sa-se-sfatuiasca-cu-fericitul-pavel-si-sa-citeasca-legile-pentru-casatorie-sf-ioan-gura-de-aur-despre-casatorie/
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în despre casatorie, Fără categorie, Sf.Ioan Gură de Aur. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s