Ieromonah Nicodim Sachelarie – VADUVA

Related image2020. -Vaduvie se numeste atunci cand unui sot i-a murit tovarasul de viata, legitim casatorit. Sotul vaduv care se hotaraste sa-si inchine viata fiii Dumnezeu, poate s-o faca, insa sa se cerceteze bine intr-un timp de incercare mai indelungat decat al celor necasatoriti ca nu candva aprinzandu-se poftele trupesti cultivate prin obisnuinta, sa-i faca sa se lepede mai tarziu de fagaduinta. Vaduvia este mai grea de pazit, decat fecioria. In vechime diaconitele dintre femeile vaduve, se hiroteseau la varsta de 60 de ani pe cand cele dintre fecioare se hiroteseau la 40 de ani. Femeia vaduva nu se mai poate casatori dupa varsta de 60 de ani. Nu poate fi luata in casatorie de un candidat la hirotonie (V. Hirotesia, Hirotonia)
2021.- „Vaduva nu se hirotoneste si, daca si-a pierdut barbatul de mult timp si a trait in infranare si nevinovatie, si daca si-a ingrijit foarte bine de cele ale casei ei, ca Iudit (8) si Ana (Luca 2, 36) cele cu adevarat sfinte, atunci sa se aseze in rindul vaduvelor. Daca si-a pierdut insa dupa putin timp sotul sa nu i se dea incredere, ci un timp indelungat sa i se puna la incercare tineretea, caci patimile uneori imbatranesc odata cu oamenii, daca nu sunt strunite cu frau puternic”-Const. Apost.VIII, 25.
2022.- „Apostolul a hotarat (ITim. 5, 3-5) ca vaduva care vrea sa se recasatoreasca sa aiba ingaduinta, chiar daca ea a fost recunoscuta in slujba bisericii ca diaconita. Cu privire la barbati nu s-a legiferat nimic, dar pentru ei este suficienta canonisirea celor ce se casatoresc a doua oara. Daca o vaduva trecuta de 60 de ani, vrea sa se recasatoreasca, ea va fi oprita de la impartasanie pana ce va renunta la casatorie. Daca noi o vom primi-o intre vaduve (diaconite) mai inainte de 60 de ani, greseala va fi mai mult a noastra, decat a ei”. -Sf. Vasile 24.
2023.- „Insa cea lasata de barbatul sau, dupa socotinta mea, trebuie sa ramana asa. Caci daca a zis Domnul ca de va lasa cineva pe femeia sa afara de cuvant de desfranare, o face sa fie adultera (apoi) prin numirea ei de adultera a exclus-o pe dansa de la impreunarea cu altul. Caci cum poate fi barbatul vinovat ca pricinuitor de adulter, iar femeia care s-a numit adultera de Domnul, sa fie nevinovata pentru impreunarea cu alt barbat?”. Sf. Vasile 48.
2024.- „Vaduva trebuie sa tina un an de jale dupa moartea barbatului ei fara a se marita, pentru ca daca se va marita, poate sa fie banuita de noul barbat ca este ingreunata de cel raposat, si apoi este datoria sa jeleasca pe barbatul raposat. Cea care nu umple anul de jale sa fie dojenita si canonisita”. ILT.261.
Ieromonah Nicodim Sachelarie – PRAVILA BISERICEASCĂ
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/carti-documente/Nicodim%20Sachelarie%20-%20Pravila%20Bisericeasca.pdf

***********

CĂSĂTORIA VĂDUVELOR – 41 Vasile cel Mare
Ceea ce în văduvie este stăpână pe sine (se poate) căsători tară (să fie) învinovăţită, dacă nu este nimeni care să rupă căsătoria, căci Apostolul zice: „Iar de va muri bărbatul, slobodă este să se mărite cu cine voieşte, numai că întru Domnul”
(I Cor. 7, 39). 17 ap.; 8 sin. I ec; 3, 87 TruL; 19 Anc; 3, 7, Neocez.; 1 Laod.; 4, 12, 22, 30, 53, 87 Vasile cel Mare
 **************
 CĂSĂTORIA VĂDUVELOR ÎNCHINATE BISERICII – 24 Vasile cel Mare
Apostolul a hotărât că dacă văduva, cea socotită în numărul văduvelor, adică cea primita în slujbă de Biserica, se căsătoreşte, să se treacă cu vederea. Iar în privinţa bărbatului văduv nu este nici o lege, ci pentru unul ca acesta este de ajuns epitimia celor care se căsătoresc de două ori. însă văduva care a ajuns şaizeci de ani, de ar voi iarăşi să vieţuiască cu bărbat, nu se va învrednici de împărtăşirea celui Bun până ce nu va înceta de patima necurăţiei. Iar dacă o vom primi pe ea înainte de şaizeci de ani, vina va fi a noastră, nu a femeii.
3 sin. IV ec; 40 Trul.; 38 Cartag.; 11 Teof. Alex.; 4, 41 Vasile cel Mare
**********
CĂSĂTORIA VĂDUVELOR – 41 Vasile cel Mare
Ceea ce în văduvie este stăpână pe sine (se poate) căsători tară (să fie) învinovăţită, dacă nu este nimeni care să rupă căsătoria, căci Apostolul zice: „Iar de va muri bărbatul, slobodă este să se mărite cu cine voieşte, numai că întru Domnul”
(I Cor. 7, 39). 17 ap.; 8 sin. I ec; 3, 87 TruL; 19 Anc; 3, 7, Neocez.; 1 Laod.; 4, 12, 22, 30, 53, 87 Vasile cel Mare
**********
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie, Pravila Bisericească. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Ieromonah Nicodim Sachelarie – VADUVA

  1. Pingback: Ce sînt căsătoriile necanonice… | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

  2. Pingback: Cei care vor să se căsătorească,trebuie să ia amin­te şi la aceste condiţii canonice : | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s