Ieromonah Nicodim Sachelarie – Concubinajul

Image result for sf taina a cununiei

Doar căsătoriţi civil, tot vieţuire în concubinaj este…
Se numeşte concubinaj trăirea bărbatului cu femeia fără cununia bisericească, potrivit canoanelor. Pierd binecuvântarea lui Dumnezeu .
Ce pacat savarsesc cei ce traiesc fara cununie religioasa si au copii ? Ce trebuie sa faca ei spre a se mantui ?

Concubinajul

In afara de cerintele fizice, omul are in plus necesitati si datorii superioare, sufletesti, si deci are nevoie in casnicie si de binecuvantarea lui Dumnezeu, adica de cununia religioasa.
Cei ce traiesc fara aceasta cununie nu li se pot primi darurile si pomelnicele la Sfantul Altar .adică se afuriseşte ca un înstrăinat de Dumnezeu şi de legea lui. Ei nu se pot mantui decat daca se cununa la biserica facand si un canon de cativa ani oprire de la Sfintele Taine ( Dupa pravila bisericeasca de Arhim. Nicodim Sachelarie ) .
Concubinii, pe lângă păcatul lor, aduc şi sminteală altora, de aceea ei nu pot fi naşi la cununie şi botez. Înşişi copiii lor vor purta pecetea nelegiuirii părinţilor şi a blestemului.
Sinodul I Ecumenic, in canonul 3 si VI Ecumenic, in canonul 5, opresc cu desavarsire pe clericii de orice grad sa aiba vreo femeie ingrijitoare la casele lor, ” afara de mama, sora sau matusa, sau pe alte persoane care nu pot fi banuite de legatuua de concubinaj ” … ” Iar daca cineva ar calca cele hotarate de noi sa se cateriseasca. Aceasta sa respecte si cei casatoriti, avand grija de curatenia lor morala ” .
Vezi, deci, ce grija au avut Sfintii Parinti sa pastreze viata morala in Biserica lui Hristos si cu cata tarie au luptat impotriva smintelii si a cumplitului pacat al desfranarii !
http://www.sfaturiortodoxe.ro/pcleopa/convorbiri6.htm
*******
Orice tânăr doreşte o căsătorie binecuvântată de Dumnezeu . Deoarece El este Cel care a instituit familia , reţeta pentru o familie fericită se găseşte tot la Dumnezeu . Dumnezeu binecuvântează pe cei care-L ascultă şi împlinesc tot ce porunceşte El . În momentul când tinerii hotărăsc să se joace de-a familia , nu realizează că ei singuri nu se vor bucura de o viaţă de familia fericită .Vor pierde din fericirea familiei şi vor ajunge să se urască mai tare decât se iubeau . Vor ajunge să-şi reproşeze unul altuia multe lucruri .
Desfrânarea este pacat de moarte, oprit si de cele zece porunci ale lui Dumnezeu. Din acest pacat se nasc: sodomia, onania, coruptia, amestecarea sângelui, silnicia, bestialitatea, adulterul, nefrica de Dumnezeu s.a. Toate acestea sunt copiii si roadele desfrânarii.
Concubinajul este un păcat mare şi e pedepsit de Dumnezeu

Related imageCONCUBINAJUL  – PRAVILA BISERICEASCĂ – Ieromonah Nicodim Sachelarie

443. – Se numeşte concubinaj trăirea bărbatului cu femeia fără cununia bisericească conform canoanelor. El este posibil între animale, dar omul are în plus necesitati şi datorii superioare sufleteşti şi deci are nevoie de binecuvînlarea Domnului.
Căsătoria civilă este altceva decît cununia bisericească. Cel ce trăieşte în concubinaj nu poale fi primit la sfintele taine, nu i se poate primi darurile la biserică, adică se afuriseşte ca un înstrăinat dc Dumnezeu şi legea lui. Concubinii, pe lîngă păcatul lor, ei aduc şi sminteală altora, de aceea ei nu pot fi naşi la cununie şi botez, căci cum ar putea ei îndruma pe alţii, cînd ei înşişi nu sînt în stare să se conducă după legea Domnului. înşişi copiii lor vor purta pecetea nelegiuirii părinţilor şi a blestemului. (V. Casat, a III).
444. -„Marele sinod, a oprit cu desăvîrşire, ca episcopul, sau preotul, sau diaconul, sau orice alt cleric să aibă vreo femeie îngrijitoare, afară de mamă, sau http://www.ortodoxia.md soră, sau mătuşă, sau pe anumite persoane, care nu pol fi bănuite de legături de concubinaj”. I ec.3.-
445. -Nici unul dintre clerici să nu ţină femeie sau servitoare decît pe acele persoane, care în canon (I ec. 3) sînt trecute libere de orice bănuială, păstrîndu-şi prin aceasta, curăţenia morală. Iar dacă cineva ar călca cele hotărîte de noi, să se caterisească. Aceasta să se respecte şi de cei castraţi, avînd giijă de curăţenia lor morală, (fără a face sminteală). Cei ce vor călca această hotărire, de vor fi clerici, să se cate/iseacă, iar de vor fi laici, să se afurisească „. vi ec. s.
446. …”O, Grigore, nu sîntem noi cei dintîi şi nici singuri care au legiuit ca femeile să nu vieţuiasă împreună cu bărbaţii. Citeşte canonul cel aşezat de sfinţii părinţi în sinodul de la Niceea (3), care opreşte precis a nu avea în casă femei introduse pe furiş. Necăsătoria este vrednică de cinste numai prin vieţuire separată de femei; căci, dacă ciiîeva făgăduieşte fecioria numai cu numele, dar cu fapta ar face contrariu, este limpede, că ei vînează făţarnic, cinstea fecioriei, dar cu fapta nu renunţă la plăcerile păcătoase. Deci, cu atît mai mult ar fi fost bine a înlătura femeia, după rugămintea noastră decît să te desvinovăţeşli, că eşti scutit de orice patimă trupească. Nici cu nu cred, că tu fiind de 70 de ani, să mai trăieşti în păcate cu o femeie şi nici eu n-am poruncit cele poruncite de canoane ca şi cum aş fi crezut că e la mijloc vreo poftă păcătoasă; ci fiindcă ne-am învăţat de la apostoli a nu face sminteală fraţilor (Rom. 14,13) şi ştim că ceea ce la tine este folositor la alţii devine prilej de păcătuire şi, de aceea, am poruncit, unnînd sfinţilor părinţi, să îndepărtezi acea femeie (ţinută ca servitoare). De ce acuzi pe horepiscop şi pomeneşti de veche neînţelegere? De ce nu te învinovăţeşti pe tine, care nu eşti în stare să alungi pe acea femeie? Deci scoate-o din casa la şi trimite-o la mînăstire pentm ca ea să trăiască cu fecioarele (fiind curată), iar pe tine să te servească bărbaţii (fiind bătrîn). Ca nu cîndva să se hulească numele Domnului pentru sminteala voastră (Rom. 2,24). Pînă cînd’ nu vei face aşa, la nimic nu-ţi folosesc nenumăratele scrisori de justificare. Dacă vei muri fără îndreptare, vei răspunde înaintea Domnului pentru  lenevirea ta. Şi dacă vei îndrăzni să rămîi în slujba preoţiei, fără a te îndrepta, vei fi anatema pentru tot poporul şi cei ce le vor primi pe tine (ca preot), vor fi lepădaţi de întreaga biserică „. -sr. Vasile 88.
447. -„Cel ce are concubină şi, nu voieşte nici a o lăsa, nici a se cununa cu femeia sa, nu se cuvine a-i primi damrile la biserică, ale cărei legi le bîtfeşte şi le defăima prin faptele sale”. -Sf. Nichifor 34.
Ieromonah Nicodim Sachelarie – PRAVILA BISERICEASCĂ
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/carti-documente/Nicodim%20Sachelarie%20-%20Pravila%20Bisericeasca.pdf
****
ATENȚIE!!..
Pr.Cleopa a avut multe învățături bune care pe mulți a ajutat,dar avînd în vedere că nu e sfânt asta e un semn de întrebare….și dacă la acești părinți contemporani găsim lucruri care contravin învățăturilor Sfinților Părinți trebuie să luăm aminte! Așa si la pr Cleopa să luă aminte că are mult bune dar are și abateri grave de la învățăturile Sfinților Părinți,si asta nu e bine…așa cum spunea si el
Parintele Cleopa : “Auzi cum amesteca diavolul otrava cu mierea ca sa te duca in iad?”…. „Diavolul mai intai te invata bine, pana i te inchini lui. Iar dupa ce te inchini lui, te duce la pierzare”
iată aici cîteva din abaterile lui:
* ,,Părintele Cleopa” – demascarea unui mit
https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/05/13/parintele-cleopa%E2%80%9D-%E2%80%93-demascarea-unui-mit/
* RĂTĂCIRILE ECUMENISTE ale Arhim. ILIE CLEOPA din cartea “CĂLĂUZĂ ÎN CREDINŢA ORTODOXĂ”
http://silviu-ion.blogspot.it/2017/01/despre-ratacirile-ecumeniste-ale-arhim.html
*“Marii duhovnici” Cleopa, Arsenie Papacioc si botezul orthodox
https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/02/18/%E2%80%9Cmarii-duhovnici%E2%80%9D-cleopa-arsenie-papacioc-si-botezul-ortodox/
Sînt unii care contest această postare cum că ar fi blogul stiliștilor…dar ei au luat de pe blogurile noastre…iată:
* Dialoguri cu Parintele Arsenie Papacioc – Despre Sfintele Taine
http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_sfinteletaine.htm
********************
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în despre concubinaj, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

4 răspunsuri la Ieromonah Nicodim Sachelarie – Concubinajul

 1. Pingback: Pr.Cleopa – CONCUBINAJUL | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 2. Pingback: Cele mai grave păcate care ne opresc de la Sf Împărtășanie pentru mulți ani … | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

 3. Adrian F54 zice:

  Dupa ce am auzit intr-un video cu parintele Cleopa, o conditie pentru a primi taina cununiei este fecioria. Daca cosider ce se spune in acest articol si cele spuse de parintele Cleopa, toti cei ce au pierdut fecioria inainte de casatorie, daca sunt casatoriti nu se mai pot impartasi si nici mantui, caci nu pot fi cununati, deci traiesc in curvie (concubinaj).
  Eu ma indoiesc ca este asa. Daca totusi este asa, este de datoria Sfintei Biserici, sa spuna lucrurilor pe nume, sa sfatuiasca pe toti cei ce nu pot fi cununati si sint casatoriti sa se desparta si sa divorteze. Eu presupun ca aceasta ar face sa ramana foarte putine familii in Biserica. Si mai ales ma indoiesc ca cei mai multi ar avea taria sa duca o viata celibatara, fara caderi dinainte planificate.

  Apreciază

  • maria zice:

   Adrian F54
   „toti cei ce au pierdut fecioria inainte de casatorie, daca sunt casatoriti nu se mai pot impartasi si nici mantui, caci nu pot fi cununati, deci traiesc in curvie (concubinaj).”

   nu e asa! nu te poti împărtăși în momentul cununiei că trebuie să faci pocăinâă de 7 ani dar după 7 ani te poti împărtăși. Si cununia se face dar fără cununia pusă pe cap. Cununia încununează fecioria. Și dacă ei nu mai sunt feciori ce să încununeze?Săvîrșește taina cununiei ca să nu mai trăiască în desfrîu și continuă cu pocăința.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s