Ieromonah Nicodim Sachelarie – CASNICIA

Related image416. – Biserica n-a fixat sotilor un program de convietuire, caci nu poate intra in amanuntele zilnice, ci a lasat totul la constiinta lor si la posibilitatea de a se iconomisi unul pe altul, potrivit cu natura, mijloacele si idealul fiecaruia. In general, sotii au datoria de a se ajuta unul pe altul si la voie buna si la necaz, si, mai ales, la greutati de boala si de viata sociala. Credinciosia unuia fata de altul trebuie sa fie sfanta, copiii sa fie bine crescuti, gospodaria bine chibzuita si, demnitatea morala si sociala cu grija pastrata. „Casatoria sa fie pazita in toata cinstea si patul sa fie nespurcat, caci Dumnezeu va judeca pe curvari si pe preacurvari” (Ev. 13,4).
417. -„Iar, cei ce sunt legati prin casatorie, trebuie sa fie lorusi judecatori; fiindca au auzit pe Pavel, care scrie ca este lucru cuviincios a se indeparta unul de altul, la un timp prin consimtamant, pentru ca sa staruiasca in rugaciune si apoi sa se aproprie” (I Cor. 7,4). -Dionisie 3.-
418. -„Celor casatoriti legal, apostolul le zice: „Sa nu va lipsiti unul de altul, decat numai prin intelegere, pe un anumit timp, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea si apoi iar sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca satana pentru neinfranarea voastra” (I Cor. 7, 5). Insa, este de trebuinta de a se feri de impreunare sambata si duminica, pentru ca in aceste zile, se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca”. Timotei 13.
419. -„Preotii si diaconii nu se opresc de la amestecare cu femeile lor, fara numai la zile ce vor sa slujeasca liturghie, atunci trebuie sa se stapaneasca… Drept aceea, trebuie intr-acea zi sa se fereasca de pofta trupeasca”. ILT, 99.
420. -„Nu s-a oprit barbatul si femeia de la impreunarea trupeasca, decat numai cand vor sa se pregateasca pentru rugaciune si sfanta impartasanie”. -ILT, I70.
421. -„Trebuie sa stim, ca cei ce se insotesc prin nunta, s-au legat de la Dumnezeu si sunt curati cu chemarea Celui curat. Deci, trebuie sa pazeasca unul fata de altul nunta nespurcata si sa vietuiasca in pace si evlavie. Cei ce s-au unit de la Dumnezeu cu cinste, curatie si dragoste, sa pazeasca insotirile intr-un cuget cu pace ca un mare dar, pentru ca vor raspunde de ea alaturi de celelalte indatoriri dumnezeiesti…, ingrijindu-se nu numai de trupul si de sufletul lor, caci numai asa Dumnezeu va fi cu ei. Sa-si creasca copiii cu frica lui Dumnezeu (Efes. 6,4), sa faca milostenie ca sa se mantuiasca”. Sim. Tes. V, 282.
422. -„Barbatul si muierea sa nu se afle in pofta trupeasca nici sambata, nici dumineca, ca intr-aceste doua zile mai mult se face dumnezeiasca Liturghie; insa: sambata pentru sufletele pristavitilor nostri, iar dumineca pentru invierea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si aceasta, sa fie cu intocmirea amandurora, adica sa fie si voia barbatului si a femeii” -ILT, 171.
423. „…Pazeasca-se pe sine, cei hirotoniti de legatura cu sotiile lor cand vor sa slujeasca liturghie si dupa liturghie intr-acea zi ca cei ce sunt cinstiti cu cuminecatura… Deci, daca nu mai mult, cel putin in ziua si in noaptea aceea dinaintea liturghiei si in cea dupa liturghie trebuie neaparat a se feri”.- Sf. Sim. Tes. IX, 14-15.
Ieromonah Nicodim Sachelarie – PRAVILA BISERICEASCĂ
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/carti-documente/Nicodim%20Sachelarie%20-%20Pravila%20Bisericeasca.pdf
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie, Pravila Bisericească. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s