….„nici o răutate şi nici unul dintre eresuri, nici însuşi diavolul nu poate să înşele pe cineva, decât numai dacă se preface în chipul faptei bune”….

Imagini pentru judecata de apoi
Este cineva care inseala. Inselatorul. El inseala prin virtute. Cind virtutea ii seveste el ii da imbold spre virtute ca si Dumnezeu dar si mindrie care e virful pactelor. Si aceasta e cea mai vicleana cea mai ascunsa și cea mai puternica ispita. Ispita pe care o rezerva diavolul sfintilor, calugarilor nevoitori, ostenitorilor ispita cea de sus, cea de-a dreapta, ispita vrdeniciei, ispita Sfinteniei.
Ca stie vrajmasul cel de obste al nostru si prin indreptari a bate razboi spune Sf Efem Sirul .
Si orce calitati ar avea, daca nu-i dumnezeiasca, nimica nu-i. Tactica diavolului ar fi usor de biruit daca s-ar cunoaste un singur lucru ca poate exista virtute de la diavol. Si daca e asa apoi  nu e cu putinta de deosebit decit intr-un singur chip: prin ascultarea neconditionata de Biserica prin intrarea in rinduiala.
Diavolul nu incape in rinduiala. Biserica tine dreptarul permanent al adevarului si al virtutii.
„Celor înşelaţi, diavolul le dă chiar imbold de efort ascetic, de credinţă şi de fapte bune, mai ales acelora care dispun de un firesc potolit, înfăptuind astfel o evlavie diabolică cu care se sileşte să înşele chiar şi pe cei aleşi”(Pateric, cap. VII).
Spune ca diavolul este mai primejdios in virtutiile noastre satisfacute decit in vicii,caci diabolic nu-i a face raul ci a-l boteza cu nume de bine, de a schimba continutul si sensul cuvintelor, de  a spune una si a intelege alta, de a inverti si ruina interior criteriile adevarului. Singura metoda de a scapa de acest diavol psiholog consta in sporirea sentimentului nostru de a fi complici la tot raul din lume. Aceasta e drumul adevaratei  sfintenii.
După cum a spus şi AVVA Dorotei:
 „nici o răutate şi nici unul dintre eresuri, nici însuşi diavolul nu poate să înşele pe cineva, decât numai dacă se preface în chipul faptei bune”. După cum şi Sf. Apostol zice:
„Că însuşi diavolul se preface în înger de lumină”.
Meșteșugirile diavolilor – Sf Macarie Egipteanul…Diavolul imită chiar si viața duhovniceasca a creștinilor, pentru a ne înșela.
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2016/10/01/mestesugirile-diavolilor-sf-macarie-egipteanul-diavolul-imita-chiar-si-viata-duhovniceasca-a-crestinilorpentru-a-ne-insela/

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre înșelare, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s