Sf.Nicodim Aghioritul – Sfătuire către cel ce se pocăieşte ca să primească şi depărtarea de la Sf.Împărtășanie .

Imagini pentru Sf.Împărtășanie .

Fiule, să ştii că:
1) De te vei împărtăşi aşa, nevrednic fiind, te vei face vinovat Trupului şi Sângelui Domnului – precum zice dumnezeiescul Pavel, şi te vei împărtăşi spre osândă,făcându-te al doilea Iuda şi asemenea cu iudeii vânzători ai Domnului.
Aşa cum atunci iudeii au împuns trupul Domnului, nu ca să-i bea sângele, ci ca să-l verse – după cum tâlcuieşte Ioan cel cu graiul de aur (Cuvântul 27, Epistola I către Corinteni)-aşa şi tu te vei socoti, pentru nevrednicia ta, că verşi sângele Domnului cel fără de moarte, iar nu că îl bei.
2) Să ştii că dumnezeiescul Postitorul, care cu socoteala Sfântului Duh a rânduit Canoanele sale, aproape în fiecare Canon spune cu mare luare aminte şi cu desluşire că:
״Cine nu poate să le ţină pe amândouă, adică şi depărtarea de împărtăşanie cea rânduită de dânsul pentru puţini ani, acesta să păzească anii cei mulţi, care au fost rânduiţi de ceilalţi dumnezeieşti Părinţi”.

Prin acestea zice să nu laşi în nici un chip să se facă şi mai mare pogorământ.

3) Să ştii, că ţi-am făcut un pogorământ mare,pentru că nu te-am canonisit după ceilalţi Sfinţi Părinţi, care rânduiesc aţâţi ani pentru păcatul tău (şi aici trebuie să-i spui anii pe care-i rânduiesc Canoanele Sinoadelor şi ale Părin­ţilor), ci te-am canonisit după Ioan Postitorul cel cu pogorământ.
Ţi-am făcut şi alt pogorământ mare de la mine: nu am canonisit celelalte păcate ale tale, din care pentru cutare este canon atâta, şi pentru cutare, atâta (şi aşa pe rând, numără anii şi canoanele fiecărui păcat), ci un păcat ţi-am canonisit,fiindu-mi milă de neputinţa ta. Deci şi tu fiule, trebuie să nu fii atât de aspru la inimă şi nemulţumitor, ci cu bucurie să primeşti acest puţin canon şi depărtarea de Dumnezeiasca împărtă­ şanie.
4) Să ştii că, prin această depărtare de împărtăşanie, se va face pocăinţa ta mai temeinică, te vei întări mai mult în darul lui Dumnezeu şi vei cunoaşte mai bine răutatea care ţi-a pricinuit păcatul atunci când vei vedea pe altcineva că se împărtăşeşte, iar tu te lipseşti, zicând în sinea ta cuvântul fiului risipitor:
„Jată câţi argaţi ai tatălui meu sunt îndestulaţi de pâine, iar eu pier de foame״ (Luca 15, 17). Şi din toate acestea să urăşti păcatul şi să păzeşti bine darul pe care l-ai pierdut, pentru că îţi vor fi învăţături patimile:
״Că tot ce dobândeşte cineva cu multă osteneală, se sileşte să-l păzească”,zice Marele Vasilie.
Acestea şi altele asemenea, ce te va lumina darul Sfântului Duh, poţi să-i spui, duhovnice. Poţi încă să-i ascunzi şi vremea şi să-i spui: mergi fiule, că numai eu ştiu când este vremea să te împărtăşeşti. Şi aşa, odată cu trecerea vremii, poţi să te mai gândeşti.
Vezi şi la :
״Sfătuirea celui ce se pocăieşte” cele ce spunem acolo deosebit, ca sa primeasca canonul si departarea de impartasanie.

Cei care nu primesc canonul şi depărtarea de împărtăşanie se scot afară

Iar de se va afla cineva atât de învârtoşat la inimă şi nepocăit încât, sănătos fiind, nu primeşte nici canonul pe care-1 rânduieşte Postitorul, nici nu voieşte să se îndepărteze de împărtăşanie, unuia ca acesta, duhovnice, după întâia, a doua şi a treia sfătuire, trebuie să-i zici: ״Fiule, Marele Vasilie îmi porunceşte la Canonul său 84 şi 85 să spun poporului cel nesupus şi împotrivitor: ,jMântuind, mântuieşte-ţi sufletul tău”(Facere 19, 17), ca să nu-mi pierd şi eu sufletul meu împreună cu pierzarea ta.Spune-i că Luca, Patriarhul Constantinopolului, la întrebările pe care le dezleagă împreună cu Sinodul, zice că nu se cuvine preotul să primească darul celor ce nu se supun şi nu voiesc să primească canonul păcatului lor.

Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul  Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul

ESTE UNA ȘI ACEIAȘI CARTE DOAR CĂ UNA ESTE O EDIȚIE MAI VECHE SI ALTA E O EDIȚIE MAI NOUĂ.
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/10/20/sfantul-nicodim-aghioritul-carte-folositoare-de-suflet/
pastorala20102014.files.wordpress.com/2013/06/sfc3a2ntul-nicodim-aghioritul-de-cautat-carte-foarte-folositoare-de-suflet.pdf

 

Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s