Cum să sfătuiască duhovnicul pe desfrânaţi,adulteri, sodomiteni, pe împreunătorii cu dobitoace şi pe cei ce fac malahie

Risultati immagini per despre judecata viitoare
De vei mărturisi desfrânaţi, sau adulteri, sau sodomiteni, sau pe cei ce se împreunează cu dobitoacele, sau din cei ce fac malahie (onanie) trebuie, duhovnice, nu numai să mustri pe toţi aceştia, arătându-le lor că, din cauza patimilor trupeşti, pierd bunătatea părţii celei cuvântătoare a sufletului şi se aseamănă cu dobitoacele cele necuvântătoare ; ci să-i faci, pe fiecare dintre ei, să-şi urască păcatul, să le arăţi cât de vătămătoare de suflet este curvia, preacurvia, sodomia, perversiunile sexuale şi malahia.
Cat de stricacioasa rautate este desfraul se arata din pricinile uramatoare:
1.Cine curveşte vatămă şi strică trupul său, îl supune la multe şi nevindecate boli. Pentru aceasta Apostolul Pavel a spus: ״Cel ce curveşte in trupul său greşeşte „ (1 Corinteni 6, 10).Deci dacă cel ce face acest păcat, este vrăjmaş sufletului său,Jar cel ce iubeşte nedreptatea, urăşte sufletul său” (Psalm 10,5), adicג cel ce curveste este vrajmasi trupului sau.
2.Fiindca cine desfraneaza pierde fecioria, care este o vistierie fara de pret‏ si care, daca se va pierde odata, nu este chip ca sa se mai dobandeasca vreodata.
„Cazutג ca sa nu se mai scoale fecioara lui Israel,trantita sta la pamant  si nimeni nu o ridica”(Amos 5,2)
3.Fiindca desfrגul atat de mult intuneca mintea omului ,incat slabeste voint‏a, mai mult decît oricare alt pacat, nu lasa pe ticalosul lui staruitor sa se intoarca spre Dumnezeu si sa se pocaiasca:
Nu vor da sfaturile lor, ca sse întoarcă catre Dumnezeu, caci duh de curvie este antru dansii”
(Osie 5, 4).Pentru aceasta cu dreptate a zis dumnezeiescul Isidor acest infricosator cuvant:
״Ca neamul omenesc este supus diavolului mai mult prin inversunarea trupului decat prin alt pacat”.
4.Fiindca desfaul este atat de urat lui Dumnezeu,încît numai pentru ea a adus in lume potopul din care n-au scapat decat opt oameni, si care L-a silit sa spuna ca S-a cat pentru ca facut pe om(Facere 6,7)

Preadesfrânatilor,spune-le,duhovnice:

5.Iar adulterinilor sa le spui capreacurvia (adulterul) este un rau atat de mare incat insusi Dumnezeu a poruncit sa fie omorat barbatul si femeia care o savarsit:
Cine va preacurvi cu femeia altui bărbat,cu moarte să Se omoare; a adulterul, Cît si adultera” (Levitic 20, 10).
2.Daca in Legea Veche adulterul era faradelege, cu cat mai mult acum in vremea darului Evangheliei,cגnd nunta s-a inălț‏at la cinste.de taina. Pentru aceasta, maniindu-se Dumnezeu atunci, a zis lui David cג nu vor lipsi relele din casa lui pentru adulterul pe care l-a facut:
„Nu se va dreapta sabia din casa ta pîna In veac, pentru cM-ai defaimat pe Mine si ai luat pe femeia lui Urie” (2 Regi 12, 10);asa si acum, cu mai mult asprime spune aceasta fiecarui preadesfranat.
3.Ca fiecare preadesfranat se numeste fiu al mor‏tii, precum a spus David catre Nathan:
״Viu este Domnul si fiu al mor‏tii este omul care a facut aceasta” (2 Regi 12, 6).
Rapirea si furtisagul, comparandu-se cu preacurvia, sunt ca marea ce curge prin mijlocul pamantului catre ocean, sau ca un om pitic fa‏ta de un urias. Pentru aceea si Solomon a zis:
„Nu este mirare de va fi prins cineva furand,… iar preacurvarul ,pentru lipsa min‏tii pierirea sufletului sau castiga,chinuiri si necinste sufera, si ocara lui nu se va stinge in veac”(Pilde 6, 30-33).
Iar catre sodomiteni sa zici: Dumnezeu porunceste in Levitic sa fie omorati unii ca acestia:
„De se va culca cineva cu barbat ca si cum s-ar culca cu femeie, amandoi au savarsit uraciune; cu moarte sa se omoare” (20, 13).
Sfin‏itul Ieronim spune ca numai pentru pacatul acesta al sodomei a intarziat intruparea lui Hristos.
Alt dascal spune ca pentru aceasta va fi mai curând a doua venire; Si că In noaptea aceea In care S-a nascut Hristos, a trimis un Inger Si a omorat pe to‏ti sodomitenii care erau in lume, apoi S-a nascut, ca sa nu se afle atunci pe pamant un pacat asa de mare ca acesta.

Caută şi în Istorii şi vei afla cât de cumplit erau pedepsiţi de împăraţi sodomitenii

Iar celor ce stau cu dobitoace să le spui că Dumnezeu porunceşte în Legea Veche, la cartea Leviticului, să fie omorâţi cei ce se împreunează cu dobitoace, ori bărbaţi de vor fi, ori femei (20, 15, 16). Şi legile cele Politice (Cartea 60 a Pravilelor împărăteşti, Titlul 37) poruncesc să se taie mădularul unora ca aceştia. Vrednic de însemnare este mijlocul acela de care s-a slujit un duhovnic iscusit, ca să îndrepteze pe un păcătos nesimţitor, ce cădea cu o junică. întâi i-a zis aşa:
tu păcătoase, ai dobândit acum o rudenie cu acea junică, nouă şi neauzită, şi te-ai făcut şi tu asemenea cu dânsa dobitoc şi necuvântător. Aşadar, o lună întreagă să mergi în fiecare seară şi să te închizi în grajdul tău; acolo căzând la pământ pe brânci ca animalele, să-ţi pui în spate samarul măgarului tău şi cu acest fel de chip să ceri cu lacrimi iertare de la Dumnezeu pentru acest înfricoşător păcat al tău. Astfel făcând ticălosul acela, şi venindu-şi în simţirea răutăţii sale, s-a îndreptat. Duhovnicii de mai înainte nu putuseră să-l îndrepteze nicicum. 
Iar pentru malahie cît de mare nenorocire este ,caută în însemnarea ce urmează celui de-al optulea canon al Sf Griagorie al Nissei.
8 Grigorie de Nyssa SPURCAREA CELOR SFINTE. SACRILEGIUL. IEROSILIA.
Iar sacrilegiul întru nimic nu s-a socotit mai de tolerat în Scriptura cea Veche decât osânda uciderii; căci atât cel ce se prindea în ucidere, cât şi cel ce lua cele afierosite lui Dumnezeu la fel erau supuşi pedepsei uciderii cu pietre. Iar în obiceiul bisericesc nu ştiu cum s-a făcut oarecare îngă-duire şi blândeţe încât mai uşoară să se socotească ispăşirea acestui fel de boală; căci predania Părinţilor a rânduit epitimisirea unora ca aceştia în timp mai scurt decât pentru adulter. Pretutindeni însă în privinţa felului păcatului înainte de toate se cuvine a ţine seama de felul dispoziţiei sufleteşti a celui ce se vindecă şi să nu se creadă că timpul este suficient spre vindecare (căci care vindecare se face din timp?), ci de intenţia celui ce se vindecă pe sine prin credinţă. Acestea dar, o, bărbat al lui Dumnezeu, alcătuindu-le ţie cu multă râvnă din cele de la îndemână, pentru că se cuvine a asculta de poruncile fraţilor, cu sârguinţă le-am trimis. Iar tu să nu între laşi de a aduce pentru noi obişnuitele rugăciuni; fiindcă eşti dator, ca un fiu înţelept, celui ce după Dumnezeu te-a născut cu purtarea de grijă cea prin rugăciuni, potrivit poruncii care zice:
„Cinsteşte pe Părinţi ca să-ţi fíe ţie bine şi să ai viaţă îndelungată pe pământ” (leş. 20, 12).
Şi fireşte că vei primi scrisoarea ca pe un simbol sfinţit şi nu vei dispreţui darul prietenesc chiar de ar fi ceva mai mic decât marele tău talent.

Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul  Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul

ESTE UNA ȘI ACEIAȘI CARTE DOAR CĂ UNA ESTE O EDIȚIE MAI VECHE SI ALTA E O EDIȚIE MAI NOUĂ.
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/10/20/sfantul-nicodim-aghioritul-carte-folositoare-de-suflet/
pastorala20102014.files.wordpress.com/2013/06/sfc3a2ntul-nicodim-aghioritul-de-cautat-carte-foarte-folositoare-de-suflet.pdf
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Carte folositoare de suflet - Sf.Nicodim Aghioritul, despre desfrânare, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s