Sf Nicodim Aghioritul – Cum se împărtășesc cei bolanvi și în caz de primejdie…Cum să se poarte duhovnicul cu cei bolnavi

Immagine correlata
Dacă este cineva bolnav, trebuie, o, duhovnice, să alergi în grabă spre cercetarea lui, chiar şi la miezul nopţii, daca va şi ploua sau va ninge. După ce îl vei mângâia în boala lui, spunându-i că prin aceasta se va curăţi de întinăciunea păcatului, aşa cum aurul se curăţă prin foc, să-l îndemni mai întâi de toate la doctoria trupească, să se spovedească cu o spovadă de obşte a tuturor păcatelor vieţii sale.
Dacă s-a legat limba bolnavului, îndată trebuie să-l strângi de mână, sau să strigi tare, până când prin semne îţi va de înţeles că vrea să se mărturisească.
Atunci să-i citeşti rugăciunea de iertăciune şi să-l împărtăşeşti cu Dumnezeieştile Taine, ca să nu se întâmple să moară neiertat şi neîmpărtăşit. S ă mergi adeseori la dânsul, să-l mângâi şi să-l întăreşti ca să nădăjduiască la mila lui Dumnezeu, până la răsuflarea lui cea mai de pe urmă şi să nu deznădăjduiască, căci în ceasul acela diavolul luptă tare ca să-l arunce pe om în deznădăjduire.
Pentru aceasta, în ceasul de pe urmă, are mare trebuinţă de sfătuirea şi mângâierea ta, pe care de o va avea, poate să dobândească dobândă veşnică, aşa cum neavând-o, poate să sufere o pierdere vecinică. Pentru cercetarea bolnavilor, vei citi şi alte cărţi.
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Carte folositoare de suflet - Sf.Nicodim Aghioritul, Fără categorie, Sf.Nicolae Velimirovici. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s