Pe cine, când şi cum trebuie să mustre duhovnicul(și să-i amâne dezlegarea păcatelor)

Risultati immagini per despre spovedanie

Nu este lucru bun,o duhovnice nici sa nu mustri pe nimeni, nici să-i mustri pe toţi deopotrivă, pentru că cei înţelepţi şi educaţi se folosesc din mustrări:
״Că de vei mustra pe barbatul înţelept, îi va folosi״ (Pild. 19, 25).
Şi cei ce se mărturisesc cu obrăznicie şi cu împietrire de inimă au trebuinţa de mustrări, după cuvântul care zice:
,Mustră-i pe ei cu asprime” (Tit 1,13).
Cei neînvăţaţi nu sunt primitori de mustrări:
„Nu va îndrăgi cel neînvătat pe cei ce îl mustră pe el״ (Pilde 15, 12).
Nici cei fricoşi, ca să nu cadă în deznădejde din pricina de frică.Nici cei ce se mărturisesc cu umilinţă nu au trebuinţă de mustrări, ci mai mult de mângâiere.
Nici cei cu dregătorii, după cuvântul care zice:
„Pe cel mai bătrân să nu-l  înfrunţi, ci mângăie-l ca pe părinte” (1 Timotei, 5,1).
Iar dacă vor avea vreodată trebuinţă de mustrări şi cei cu dregătorii, să fie amestecate cu aprecieri, aşa cum face Dumnezeu în Apocalipsă cu episcopii celor şapte Biserici ale Asiei (Apocalipsă 2, 3).
Trebuie însă să mustri, o, duhovnice, câte puţin, aşa cum mustră însuşi Dumnezeu, după cum este scris:
״Pe cei ce cad,câte puţin îi mustri” (Inţelep. 12, 2).
Pe scurt, mustrările tale trebuie să fie totdeauna amestecate cu dulceaţă şi cu blândeţe, precum porunceşte Pavel:
״Cu blândeţe certând pe cei ce stau împotrivă, doar le va da lor vreodată Dumnezeu pocăinţă” (2 Timotei 2, 25).
Vremea potrivită pentru mustrări este după ce se va mărturisi păcătosul şi după ce va lepăda puţin întunericul şi se va dezbrăca de păcat.
Un boier încurcându-se cu o slujnică a lui multă vreme, mulţi duhovnici s-au ispitit să-l îndrepteze, dar nu au putut. S-a aflat apoi un duhovnic iscusit şi l-a îndreptat, convingându-1 să se depărteze de acea femeie numai cincisprezece zile. Cu multă silă, boierul a făgăduit că se va depărta. Deci îi zice duhovnicul:
״mergi de şezi tu la ţară cincisprezece zile, iar femeia să rămână acasă.”
După cele cincisprezece zile, vâzându-1 duhovnicul că vine la dânsul cu atâta bucurie, ca şi cum ar fi luat cununa fecioriei, îi zice:
״De vreme ce te văd, fiule, că poţi să înfrunţi războiul împotriva patimii tale, ţi-aş fi dat iertăciunea; dar ca să mă încredinţez de pocăinţa ta, să aşteptăm încă alte cincisprezece zile, în care slujnica aceasta să meargă la ţară, iar tu să şezi în casa ta.”
Apoi, după treizeci de zile, vâzându-1 duhovnicul că a venit la dânsul, atunci a început să-l mustre, arătându-i cu cuvinte vii sminteala pe care a pricinuit-o în lume, mânia cea înfricoşată la care L-a pornit pe Dumnezeu împotriva sa, chinul cel veşnic şi îndelungă răbdarea lui Dumnezeu, care L-a suferit atâta vreme. Cu acestea şi cu altele asemenea acestora, l-a făcut să se lase de păcat şi s-a însurat cu o femeie de neam bun, asemenea lui.
Vezi, atât pentru vremea cea cuvenită a mustrărilor, cât şi pentru timpul potrivit al iertării şi pentru răbdare.o, duhovnice, cât au folosit mustrările, spunându-se în vreme cuvenită? Deci, acest chip de îndreptare să-ţi fie pildă şi ţie,atât pentru vremea cea cuvenită a mustrărilor, cât şi pentru timpul potrivit al iertării şi pentru răbdare.

Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul  Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul

ESTE UNA ȘI ACEIAȘI CARTE DOAR CĂ UNA ESTE O EDIȚIE MAI VECHE SI ALTA E O EDIȚIE MAI NOUĂ.
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/10/20/sfantul-nicodim-aghioritul-carte-folositoare-de-suflet/
pastorala20102014.files.wordpress.com/2013/06/sfc3a2ntul-nicodim-aghioritul-de-cautat-carte-foarte-folositoare-de-suflet.pdf
citiți și asta:
PACATELE NU VOR FI IERTATE(dezlegate)DACA NU SANT CANONISITE DUPA LEGILE LUI DUMNEZEU(Sf Canoane)
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/10/17/pacatele-nu-vor-fi-iertate-daca-nu-sant-canonisite-dupa-legile-lui-dumnezeu/
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Carte folositoare de suflet - Sf.Nicodim Aghioritul, Fără categorie, Sf Nicodim Aghioritul. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s