Predica Ieromonah Spiridon – Duminica slăbănogului de la Vitezda

Risultati immagini per pr spiridon
Cei ce hulesc legile bisericii îl hulesc pe însuși Hristos care este capul Bisericii,căci Legile Bisericii sînt date de Duhul Sfânt prin Apostoli,iar legile locale,sînt întemeiate pe baza legilor și canoaneleor Bisericii.Să nu ne credem mai înțelepți decît cei ce au rânduit pravilele Bisericești,să nu ne socotim mai mari mai învățați,ci să strigăm împreună cu tâlharul pomenește-mă Doamne cînd vei veni întru împărăția Ta.
Predica Ieromonah Spiridon – Duminica slăbănogului de la Vitezda
Despre Sf Împărtășanie cu nevrednicie ,despre dezlegarea păcatelor,despre despătimirea sufletelor și lupta cu păcatul petru curățirea sufletelor
Redam cateva idei din predica Parintelui Spiridon.
Pacatele noastre, patimile sufletesti si trupesti care ne stapanesc sunt cele ce ne slabanogesc.Patimile sunt in principal patru(mandria sau slava desarta, tinerea de minte a raului, judecarea sau osandirea si raceala sau indiferenta fata de oameni), dar e suficient una sa avem in suflet si aceasta ne va impiedica sa ne pocaim si sa ne mantuim. Pacatele si patimile atrag inevitabil boala trupeasca si duhovniceasca.Starea noastra fireasca este ca sa vietuim in deplinatatea Harului Duhului Sfant, dar daca ne folosim gresit libertatea data de Dumnezeu, Harul ne paraseste..
In zilele noastre, crestinii au o intelegere gresita a lucrarii pocaintei. Majoritatea cred ca simpla expunere verbala a pacatelor la duhovnic urmata de formula de dezlegare rostita de duhovnic ii face automat nevinovati. Dar si preotii trateaza superficial credinciosii si dau dezlegare fara niciun temei de multe ori si le ingaduie credinciosilor care nu au facut pocainta sa se impartaseasca. Aceste practici gresite nu duc la vindecare ci la cadere in inselare si la osanda. Plansul si lacrimile de pocainta sunt o necesitate a firii, sunt necesare sufletului ca hrana si apa pentru trup.
Astazi oamenii traiesc nefiresc si complicat, in acord cu duhul lumesc, preocupat doar sa placa lumii. Am ajuns mai mult iubitori de placeri decat de Dumnezeu, de aceea suntem lasati sa cadem in mana prigonitorilor, pentru a cerne adevaratii iubitori de Dumnezeu de aceia care doar in exterior au infatisarea credintei celei bune. Astfel se separa cei ce au cuget lumesc de cei cu cuget duhovnicesc. Cei din prima categorie vor primi actele biometrice daca legea le va impune, vor fi de acord cu platile electronice si eliminarea banilor cash si vor accepta orice in numele progresului si pentru o viata comoda. Acestia si-au pus increderea numai in oameni si nu vor indrazni sa aleaga calea suferintei pentru Adevar. Si vor fi incurajati sa aleaga calea cea larga a pierzarii tocmai de pastorii lor care sustin azi globalizarea si ecumenismul. Adevaratul crestin trebuie sa fie smerit dar in acelasi timp sa aiba curaj, discernamant si sa fie demn si sa ia atitudine atunci cand adevarul de credinta trebuie aparat. Avem nevoie in paralel si de o viata duhovniceasca cat mai profunda si de o asumare curajoasa a marturisirii Ortodoxiei.
Cei ce indeamna azi la ascultare oarba si incearca sa ascunda si sa falsifice adevarul, asigura o pace rea si o unitate omeneasca pierzatoare de suflete pentru ca aceasta duce la acceptarea si raspandirea ereziei. Situatia crestinilor de azi e jalnica si alarmanta pentru ca pacate grave ne stapanesc pe cei mai multi dintre noi, dar cel mai grav este nepocainta sau falsa pocainta si acceptarea compromisului si a solutiilor inselatoare de genul asocierii conlucrarii ” armonioase” a binelui cu raul, ajungand astfel la starea de crestini caldicei
Cei ce hulesc legile Bisericii il hulesc pe Hristos Insusi, Care este Capul Bisericii lui, iar Legile Bisericii sunt date de Duhul Sfant prin Apostoli. Sa nu ne credem mai intelepti decat cei ce au randuit pravilele Bisericii!
…darul pocăinței Dumneze nu o dă celor nepăsători celor formaliști și căldicei,ci Dumnezeu o dă acelor puțini,care se străduiesc cu încordare să împlinească toate poruncile lui Dumnezeu.Dacă lipsește una din aceste însușiri ale durerii pentru păcate,atunci mărturisirea este incompletă,formală,și nu duce la iertarea păcatelor
venise pe pământ Stăpînul îngerilor care a înființat o altă casă a milostivirii,Biserica Creștină unde în scăldătoarea Botezului se vindecă și se iartă orce păcat,nu doar unui singur om,ci a tuturor oamenilor care vin cu credință și se anagajează pe calea lucrării poruncilor dumnezeiești.
cei căldicei…alegerea crucii li se va părea nebunie,și o vor respinge că și pînă în acel moment decisiv nu au viețuit ascetic pe calea crucii,de unde îl vor lua ei pe Hristos în acele zile grele dacă pînă atunci nu au viețuit cu Hristos și nu au nădăjduit în el.
…cauzele care duc la slăbănogirea sufletească:este vorba de acele păcate și patimi,care dac-l stăpînesc pe om nici rugăciunea nu e primită,nici lucrarea lui de pocăință nu se poate săvîrși.
-mândria sau slava deșartă în toate formele ei .
-ținerea de minte a răului,cînd omul nu iartă din înimă pe cel ce i-a greșit,și își cuibărește în inimă gînduri rele împotriva omului care l-a făcut să sufere și care caută răzbunare.
-A treia este judecarea sau osîndirea semenilor pentru păcatele lor care poate fi făcută cu cuvîntul sau lucrat în ascuns prin gînduri de judecare,si astfel prin patima asta a judecării omul se aseamănă cu Antihrist ,pentru că îl înlătră pe Hristos adevăratul judecător al oamanilor și se pune el pe sine în locul de judecător.
-răceala și indiferența față de oameni care duce inevitabil la depărtarea de Dumnezeu.Sf Antonie cel Mare:„de la aproapele este moarte și viața căci de vom dobîndi pe fratele vom dobândi pre Dumnezeu,iar de smintim pe fratele lui Dumnezeu greșim.
Sf Ioan Maximovici : vor căuta să-și motiveze căderea iar răul ca o moleșeală maligmă va susține această stare generală.Oamenii vor avea obișnuința lepădării de dreptate a dulceții compromisului și al păcatului.
…ereticii și înșelații resping crucea Mântuitorului și calea mântuirii adică înaintarea pe calea cea îngustă de nevoințe osteneli și dureri în lupta cu patimile sufletești si trupești .Cei ce vor transformarea creștinismului doar într-un umsnism religios într-un sistem lumesc din care vor să rețină doar ce este frumos plăcut și conform cu mintea lor și aspirațiilor omului neduhovnicesc.aceștia sânt creștinii căldicei care vor să ajungă la fericirea veșnică fără nici o silință ,fără nici o încordare cu propriile păcate adică pe scurt prin nepocăință.

Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie, predici diferiți părinți despre împărtășania cu nevrednicie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s