Indreptar pentru spovedanie -Protos.Nicodim Măndita

RECOMAND ACEST ÎNDREPTAR DE SPOVEDANIE A PR.NICODIM MĂNDIȚĂ,UNDE SÎNT PĂCATELE OMENEȘTI CA SĂ NE PUTEM CURĂȚI SUFLETELE SĂ PUTEM AJUNGE LA ÎMPĂRTĂȘIREA CU TRUPUL MÂNTUITORULUI.
CUVNT DE LA PR.NICODIM MĂNDIȚĂ
«Vă asigur, vă garantez că toţi cei care vă mărturisiţi la noi şi vă osteniţi să faceţi ceea ce vă spun,văveţi mântui sufletele voastre. În ziua înfricoşatei Judecăți veţi auzi cu toţi glasul Dreptului Judecător:„Veniţi Binecuvântaţii Părintelui Meu, de moşteniţi împărăţia cea gătit ă vouă de la întemeierea lumii».
Părintele Nicodim sigur se referă la cei ce spovedeau după îndreptarul de spovedanie.Că nu e așa de simplu a împlini toate cele spuse acolo.
***************
Aveţi  grijă de cei pe care îi aduce-ţi să se mărturisească la noi. Nu purtaţi oamenii pe drumuri dacă ei nu sunt hotărâţi să părăsească calea pierzării, să părăsească păcatul.
Nu legaţi oamenii la ochi, spuneţi-le clar şi desluşit ca să ştie ce au de făcut.Dacă nu se părăsesc de jocuri, nunţi şi alte petreceri cu muzicanţi, lămuriţi pe unii ca aceştia, că mai înainte de a se hotărî a lupta lupta cea bună, să citească măcar două sau trei cărţi folositoare de suflet, să înceapă a posti zilele şi posturile rânduite de sfânta Biserică, să renunţe de a mai merge la petreceri anticreştineşti, să nu mai profaneze semnul sfintei Cruci şi, numai după aceea, să-i ajutaţi să se pregătească bine, după carte păcatelor omeneşti(îndreptarul de spovedanie).
După ce se vor pregăti bine de tot, să citească păcatele de 7 ori înaintea sfintelor icoane, în casa lor cu candela aprinsă În ziua aceea să nu mănânce înainte de a-şi spovedi păcatele lor cu căinţă şi cu hotărâre de a pune început bun de viaţă creştină cu adevărat.
Să le spuneţi că vor primi canon citirea unui număr de cărţi.
Aşa mărturisea părintele Nicodim, dacă şi omul arăta o căinţă pentru zilele vieţii lui petrecute fără Dumnezeu.
 Nu primea la mărturisire pe cei ce trăiau necununaţi, sau pe cei ce trăiau în curvie, preacurvie, sau făceau avorturi, pe cei ce trăiau în duşmănie cu cineva, pe cei ce aveau lucruri străine şi nu voiau să le dea înapoi. La drept vorbind îi primea şi pe ei, dar după ce se cununau, sau se părăseau cu desăvârşire de curvie, preacurvie, de a mai face avorturi, de a mai trăi în vrajbă (duşmănie) cu alţii sau după ce dădeau lucrul străin înapoi. Dacă cumva afla de aceste păcate în timpul spovedaniei, atunci nu le dădea dezlegare de păcate până la a doua spovedanie, dacă penitenţii căutau într-adevăr să se părăsească de acele păcate..
Să nu ajuţi pe nimeni la pregătirea de spovedanie dacă acela nu dă semen că ar vrea să-şi schimbe viaţa din temelie. Cel ce vrea cu adevărat o spovedanie după  pravila Bisericii, dar dupăaceastăspovedanie nu pune început bun, este asemenea cu celceşi-a zidit casa pe nisip, după cum spune Sfânta Evanghelie.
Adică nu citeşte prin sfintele cărţi, nu începe a posti posturile cele rânduite de Biserică, nu renunţă cu desăvârşire la petrecerile anticreştineşti, nu se părăseşte de beţie, de fumat, de înjurat, nu merge regulat la Sfânta Biserică şi câte altele.
Iar dacă ai în faţa frăţiei tale un suflet ce doreşte a se pune în slujba lui Dumnezeu, atunci merită să te ocupi de el, în speranţa că şi el la rândul lui va ajuta pe alţii, aşa după cum zice preotul adeseori la ecteniile ce le rosteşte la sfânta Liturghie:
„Pe noi înşine şi unul pe altul şi toată viaţa noastră lui Hristos Dumnezeu să o dăm”
Şi dacă la orice început de lucru se cere a se face mai întâi rugăciune, apoi cu mult mai mult se cere în această situaţie.Şi după ce ai terminat rugăciunea, faci o mică introducere mai înainte de a intra în caietul cu păcatele şi zici către el:
„Da, Părintele Nicodim avea ceva deosebit de ceilalţi preoţi. Da. Avea ceva deosebit”şi stătea gânditor.
„Da. El voia ca toată viaţa noastră lui Iisus Hristos să o dăm şi nimic mai mult. Aşa voia Părintele Nicodim”.
Eu am întărit cu cuvântul:
„Da, adevărat aţi spus, prea cucernice Părinte. Chiar Părintele Nicodim a zis de câteva ori către noi: «De aş avea putere, pe toţi, care vămărturisiţi şi ascultaţi ceea ce vă spun, v-aş băga în Împărăţia lui Dumnezeu».
Altă dată a zis:
«Vă asigur, vă garantez că toţi cei care vă mărturisiţi la noi şi vă osteniţi să faceţi ceea ce vă spun,văveţi mântui sufletele voastre. În ziua înfricoşatei Judecăți veţi auzi cu toţi glasul Dreptului Judecător:„Veniţi Binecuvântaţii Părintelui Meu, de moşteniţi împărăţia cea gătit ă vouă de la întemeierea lumii».
Text preluat din cartea viața pr Nicodim Măndiță
http://nicodimmandita.blogspot.it/
**********************
Nicodim Mandita, protos. – Indreptar pentru spovedanie
aici e pdf:
https://docs.google.com/file/d/0B-WhWcL5bSsdMnBHeFhfN0REcWs/edit

 

Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Îndreptare de spovedanie, Despre spovedanie, Fără categorie, Pr. Nicodim Măndiță. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s