„Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume” (1 Ioan,4,1)

Immagine correlata
Sfântul Nicodim Aghioritul
„Şi cu cât lucrul are mai multă faţă şi chip de sfinţenie, cu atât trebuie să-1 cercetezi mai temeinic. Fă aceasta cu multă odihnă si linişte lăuntrică, după cum am spus.”
În Biserica Ortodoxă izvoarele de credință sânt două:
Sfânta Scriptură si Sfânta Tradiție,care cuprind toată descoperirea  dumnezeiască suficientă și obligatorie pentru mântuire.
Noi știm că prin descoperirea dumnezeiască din Sfânta Scriptură ți Sfânta Tradiție ni s-a dat tot ce ne trebuie spre mântuire.Orce corectare sau adăugire e vinovată.Să dacă corectarea e făcută prin vedenie,apoi,prin faptul că ea nu e făcută în consens cu  Sfânta Scriptură și Sfânta Tradiție,e semnul sigur că vedenia e înșelătorie d ela diavolul.Mântuitorul sși Sfănții Apostoli au prevăzut că înșelătorul ar putea creea asemenea confuzii și au lăsat învățături precise în legătură cu atentșia și atitudinea față de orce arătare,proorocie și descoperire.
„Iubiţilor, nu daţi crezare oricărui duh, ci cercaţi duhurile dacă sunt de la Dumnezeu, fiindcă mulţi prooroci mincinoşi au ieşit în lume” (1 Ioan,4,1)
„Cîte asemenea descoperiri prin vedenii și năluciri nu s-au produs îndelungul vremii!Dar fiindcă nu toate au fost bune,și fiindcă nu există niște posibilități la îndemână și pe măsura tuturor a decoperi duhurile acestea , Biserica și Părinții duhovnicești au adoptat atitudinea extremă de a sfătui respingerea lor în bloc a tuturor vedeniilor fără nici o alegere”.
Patericul si Viețile Sfintilor e plin de asemenea învățăminte.
Prin smerenie, Sfintii l-au rusinat pe diavol si l-au îndepartat ori de cîte ori a cautat sa-i însele.
Se cunoaste astfel din Pateric cazul unui pustnic caruia i s-a aratat diavolul în stralucirea cereasca sub înfatisarea Mîntuitorului spunîndu-i:
„Eu sunt Hristosul”; dar batrînul vazîndu-l, si-a închis ochii. Si cînd diavolul l-a întrebat:
„Pentru ce închizi ochii, caci eu sunt Hristos,” pustnicul i-a raspuns: Anatema tie, caci Hristosului meu eu îi cred, care a spus ca de va zice cineva: iata aici e Hristos, sa nu credeti! Si demonul auzind acestea, s-a facut nevazut.
Mai pomeneste Patericul si despre un frate caruia diavolul i s-a aratat în chip de înger luminat si i-a spus:
„Eu sunt Gavriil si sunt trimis la tine ca sa-ti aduc o veste buna.” Dar fratele cu smerenie i-a raspuns:
„Cauta ca vei fi trimis la altii, ca eu sunt pacatos si nu sunt vrednic sa vad un înger”.
Aceasta zicînd fratele, a pierit diavolul dinaintea lui si s-a facut nevazut.
Pe larg in: Mihai Urzica, Biserica si viermii cei neadormiti, Ed.Anastasia, 1998, Bucuresti.
https://archive.org/stream/mihai-urzicc483-minuni-c59fi-false-minuni/mihai-urzicc483-minuni-c59fi-false-minuni_djvu.txt
Diodah al Foticeii ne îndeamnă să nu primim nici o arătare,nici lumină ,nici strălucire, nici vis,pentru că de cele multe ori sânt batjocora dracilor.Iar dacă vedenia e de la Dumnezeu El nu se supără dacă nu o primim pentru că stie că din pricina dracilor ne apărăm.
Si Sf Nicodim Aghioritul în capitolul„Asuprirea închipuirilor”din Războiul nevăzut,spune același lucru:
„Chiar dacă din indicii multe vei cunoaște că aceste semne sânt adevărate și vin de la Dumnezeu ,totuși fugi întodeauna de ele cât poți ,alungă-le departe de ine.Nu te teme că nu-I place lui Dumnezeu această întoarcere.Dacă aceste vedenii ar fi de la Dumnezeu știe să ți le curețe și nu-I va părea rău dacă nu le primești.”
************

Spune Sf.Ignatie Briancianinov:

Daca in vremea rugaciunii tale ti se infatiseaza in chip simtit sau zugravit in tine de la sine ,in chip gindit chipul lui Hristos sau al vreunui inger sau sfint ,intr-un cuvint orce fel de chip ,nicicum sa nu iei in seama aceasta aratare drept adevarata ,nu o baga deloc in seama ,nu sta de vorba cu ea ,altminteri negresit te vei supune unei inselari si f puternice vatamari sufletesti ,precum s-a intimplat cu multi .Mai inainte de a fi innoit de catre Duhul Sfint ,omul nu e in stare sa aiba partasie cu duhurile sfinte .Aflindu-se inca pe tarimul duhurilor cazute in robia lor nu e in stare sa vada decit pe ele si acestea vazind la om parerea inalta ,parerea despre sine si amagirea de sine i se arata in chip de ingeri luminati in chipul lui Hristos insasi ptr a-i pierede sufletul lui”
Simtamintul ca Domnul e de fata, aduce frica mintuitoare in inima ,infrineaza mintea de la impreuna vorbirile cu gindurile straine ,aduce omului din belsug simtirea nimicniciei ,il face pe om priveghetor asupra-si pazindu-l de greseli chiar si de cele mai marunte.
Cu totii suntem in inselare (inceputul celui de-al treilea Cuvant al Preacuviosului Si- meon, NouTeolog, ed. Pustiei Optina, l852). Constiinta acestui fapt este cea mai de nadejde pavaza impotriva inselarii.
 Cea mai mare inselare este a te crede liber de inselare. Cu totii suntem inselati, cu totii suntem amagiti, cu totii ne aflam intr-o stare mincinoasa, avand nevoie sa fim sloboziti de catre adevar; iar Adevarul este Domnul nostru Iisus Hristos (Ioan 8, l4-32).
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s