„Dacă cineva îi blestemă și-i înjură [pe vrăjmași], esemn limpede că un duh rău locuiește în el. Dacă nu se pocăiește, la moarte va merge acolo unde sălășluiesc duhurile rele”,

Immagine correlata
VII. Iubirea de vrăjmași, condiție a mântuirii
În timp ce iubirea de vrăjmași dă mărturie despre prezența și lucrarea Duhului Sfânt și despre dobândirea de către suflet a harului, a nu-ți iubi vrăjmașii, a nu simți milă și a nu te ruga pentru ei dovedește nu numai absența Duhului Sfânt și a harului, ci și prezența și lucrarea în om a unui demon:
„Dacă gândești rău despre aproapele tău, esemnul unui duh rău care trăiește în tine și-ți insuflă gânduri rele împotrivaoamenilor”;
„dacă nu ți-e milă de păcătosul care va fi chinuit în foc, e semn că nuharul lui Dumnezeu e în tine, ci un duh rău”.
Cel care are atitudini potrivnice iubirii de vrăjmași se face cu adevărat împlinitor al voii demonilor, îi urmează pe aceștia și,deschizându-le ușa sufletului, ajunge la cheremul lor.
„Nu gândi, suflete al meu, căDomnul te iubește dacă te uiți la cineva cu dușmănie. O, nu! Mai degrabă te iubescdemonii, căci te-ai făcut slujitorul lor.”
Starețul pare să privească cu pesimism starea și soarta duhovnicească a celor care nu au această virtute. După el, cel care nu-și iubește vrăjmașii cade pradă întunericului și tulburării lăuntrice.
„Dacă urâm pe fratele nostru sau dacă-l judecăm și-l învinovățim,mintea noastră se va întuneca și vom pierde pacea.”
„Despre cel ce nu-i iubește pe vrăjmașii săi, nici nu vreau să scriu despre el, ci îl plâng, căci se chinuie pe sine însușișii face și pe alții să sufere.”
Dar lucrul cel mai grav este că cel care nu-și iubeștevrăjmașii nu-și află loc în rai și el însuși se menește întunericului celui mai din afară șichinurilor iadului:
„Cel care nu-i iubește pe vrăjmași […] nu va cunoaște pe Domnul”;cel care nu-i iubește pe vrăjmașii săi, „dacă moare fără să se fi pocăit și fără să fi iertat fratelui său, atunci sufletul lui se va pogorî acolo unde sălășluiește duhul cel rău care-l stăpânește”.
Felul radical în care Sfântul Siluan privește iubirea de vrăjmași, socotind-o drept condiție absolută a mântuirii121, este fără nici o îndoială legat de experiența sapersonală: el însuși s-a simțit osândit la iad din pricina păcatelor sale și știm din propria sa mărturie că se simțea vinovat înaintea lui Dumnezeu pentru că nu-i iubea îndeajuns de mult pe toți oamenii. Știm, de asemenea, că starețul avea o mare milă fă de păcătoși. De aceea, să nu vedem în cuvintele sale o osândire aspră a celor carenu-și iubesc vrăjmașii, ci dorința de a-i face conștienți de reaua așezare a sufletului lor și de a le insufla căință și schimbare lăuntrică. 
 121.Sf. Ioan Gură de Aur nu este departe de același fel de a gândi, atunci când, referindu-se la textul de la Mt.5, 46-47, spune că cel care-i iubește numai pe cei care-l iubesc nu se deosebește cu nimic de cei păcătoși. Ase vedea,Despre feciorie, I, 3;Omilii la Facere, IV, 8;Omilii la Matei, XXXVII, 3.
Căci, după ce spune că: „dacă nu ți-milă de păcătosul care va fi chinuit în foc, e semn că nu harul lui Dumnezeu e în tine,ci un duh rău”, îndată și sfătuiește: câtă vreme ești în viă, silește-te , prin pocăiă,să te slobozești de acest duh rău”. Tot așa, după ce-i spune celui care-și priveștsemenul cu dușmănie că s-a făcut slujitor al demonilor, îi dă și sfat: „nu întârzia , pocăiește-te, cere Domnului puterea de a iubi pe fratele tău și vei vedea pace însufletul tău”. Altă dată scrie:
„Dacă cineva îi blestemă șii înjură [pe vrăjmași], esemn limpede că un duh rău locuiește în el.
 Dacă nu se pocăiește, la moarte va merge acolo unde sălășluiesc duhurile rele”, adăugând îndată: „Ferească Dumnezeu toatsufletele de o asemenea nenorocire!Aceste ultime cuvinte exprimă, sub forma unei rugăciuni, doria starețului, repetată în nenumărate rânduri, ca ti cei care rătăcesc să ajungă să se mântuiască. Mai mulîncă, el dorește din adâncul inimii ca toți oamenii să primească, prin mijlocirea acestei virti care este iubirea de vrăjmași, harul pe care el însuși la primit de la Duhul Sfânt, să simtă ca și el pacea și blândețea pe care El le aduce în suflet și să cunoascăprin El bunătatea, mila și dragostea lui Dumnezeu. Și cunoscându-L astfel peDumnezeu, să ajungă la desăvârșita pace și bucurie a Împărăției cerurilor.

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s