Sf.Ioan Gură de Aur – O greşeală e cu atât mai grea, cu cât i s-a atras atenţia aceluia care a săvârşit-o

Immagine correlata

PACATUL ADUCE MAI MARE PEDEAPSA DACA ESTE SAVARSIT AVAND INAINTEA LUI MULTE PILDE….SF IOAN GURA DE AUR                                                                  
O greşeală e cu atât mai grea, cu cât i s-a atras atenţia aceluia care a săvârşit-o
Pedepsele păcatelor nu sunt aceleaşi, totdeauna.
Sunt multe şi deosebite, după vremuri, după oameni, după ranguri, după învăţătură şi după alte şi alte lucruri.
Ca să limpezesc mai bine ce am grăit, să luăm spre pildă un păcat, pofta trupească – şi vom vedea câte pedepse deosebite poate aduce, nu de acele închipuite, ci scoase de-a dreptul din Sfânta Scriptură.
A săvârşit cineva pofta trupească mai înainte de Lege? Pedeapsa e una anumită, Pavel o spune:
„Cei ce au păcătuit fără Lege, vor pieri fără Lege”.
A săvârşit cineva aceasta după venirea Legii? Va avea o pedeapsă încă şi mai grea:
Aceia – zice Pavel – care au păcătuit sub Lege, vor fi judecaţi după Lege”.
A săvârşit un preot aceasta? Din pricina stării lui, pedeapsa va fi încă şi mai grea.
In vreme ce celelalte fete (de făceau acest păcat) erau numai lepădate morţii, fetele de preoţi erau arse. Şi această orânduire a legiuitorului lasă să se înţeleagă, pe deasupra, ce pedeapsă îl aşteaptă pe preot de va fi săvârşit el însuşi păcatul acesta, căci dacă fiica unui preot din această pricină, trebuie a suferi o pedeapsă mai rea, cu cât mai mult preotul însuşi.
O femeie bogată şi una săracă au săvârşit patima trupească? Şi aici este o deosebire. A păcătuit cineva după venirea lui Hristos? Dacă moare fără să fi aflat învăţătura, va fi pedepsit mai greu decât toţi cei din timpurile de mai înainte. Păcatul a fost săvârşit după baia botezului? Nimic nu poate uşura greşeala. Dacă acum, un preot a săvârşit păcatul? Iată răul cel mai mare. Vedeţi, aşadar, într-un acelaşi păcat, câte deosebiri!…
O altă deose¬bire încă trebuie cunoscută.
„Cel ce ştie voia Domnului şi n-o face, se cade să fie aspru pedepsit”.
Păcatul aduce, aşadar, o pedeapsă mai mare, cu cât este săvârşit având înaintea lui multe pilde. Pentru aceea este scris:
„Nu v-aţi pocăit, cu toate că aţi văzut, cu toate grijile ce-am avut de voi…”
De aici imputările aduse Ierusalimului:
„De câte ori am voit să strâng pe copiii tăi, şi n-ai voit…”
Posted in Despre pacat
https://ioanguradeaur.wordpress.com/category/despre-pacat/page/3/
http://www.ioanguradeaur.ro/40/61-o-greseala-e-cu-atat-mai-grea-cu-cat-i-s-a-atras-atentia-aceluia-care-a-savarsit-o/

 

 

Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre păcate, Fără categorie, Sf.Ioan Gură de Aur. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Sf.Ioan Gură de Aur – O greşeală e cu atât mai grea, cu cât i s-a atras atenţia aceluia care a săvârşit-o

 1. Sluga netrebnica zice:

  „Dacă este adevărat ce spune părintele Nikolaos Manolis în filmul de mai jos, atunci vine cutremur mare la temelia Bisericii noastre.
  După cum zice părintele Nikolaos Manolis maine la DIS (nu știu ce e asta) se va discuta cererea patriarhului Bartolomeu pentru caterisirea părintelui Theodor Zisis. Da, ați auzit bine.
  La ce să ne uităm mai întâi? La faptul că Patriarhia (Ecumenica n.n) se bagă în cazurile interne ale Bisericii noastre sau la faptul că încearcă să impună caterisirea unui mare teolog contemporan al Bisericii noastre?
  Iubiți frați pregătiți-vă de lupte mari, încă nu am văzut nimic.”

  sursa: http://www.glasulstramosesc.ro/blog/jos_mainile_de_pe_parintele_theodor_zisis/2016-12-08-246

  Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s