…„așa popor…așa conducător”…

 De aceea, iubite, când vei vedea fie pe vreun împărat, fie vreun dregător, fie vreun arhiereu că este nevrednic sau rău, să nu te miri, ci află și crede cu tot dinadinsul că pentru fărădelegile noastre am fost încredințați unor asemenea tirani
De ce avem conducători tirani și episcopi nevrednici?răspunsul categoric de la de la duhul Sfânt „Fiindca nu am gasit altii mai rai!”
Imagine similară
Sf. Anastasie Sinaitul (†700), Întrebări și răspunsuri, 65
Fiindcă Apostolul spune că „stăpânirile” care sunt în lume „sunt rânduite de Dumnezeu” (Rom. 13, 1), oare orice dregător și Împărat este ales de Dumnezeu?
Fiindcă Dumnezeu zice în Lege „Vă voi da vouă păstori după inima Mea”(Ier. 3, 15), zicem că aceia dintre conducători și împărați care sunt vrednici de o asemenea cinste sunt aleși de Dumnezeu și iarăși cei care sunt nevrednici pentru că poporul este vrednic de nevrednicia lor, sunt aleși fie prin voia lui Dumnezeu, fie prin îngăduința Lui.
Și ascultă despre acestea istorisirile unora.
Când tiranul Focas a devenit împărat și a început să facă vărsările acelea de sânge prin călăul Vonosos[1], un oarecare zăvorât din Constantinopol, bărbat sfânt și foarte simplu și având multă îndrăznire la Dumnezeu, ca și cum ar fi fost cu tatăl lui sau cu un prieten apropiat, Îl întreba pe Dumnezeu cu simplitate:„Doamne, pentru ce l-ai făcut împărat pe unul ca acesta?” Apoi fiindcă a spus aceasta către Dumnezeu vreme de mai multe zile, i-a venit lui un glas de la Dumnezeu care a zis:„Fiindcă nu am găsit altul mai rău”.
Într-o altă cetate, în Tebaida, era fărădelege și se făceau multe lucruri spurcate și necuvenite. Aici, un om din popor, fiind ruinat dintr-odată și având o falsă pocăință, a plecat, s-a călugărit și a îmbrăcat schima monahală. Dar din faptele sale rele nu a încetat. S-a întâmplat că episcopul cetății a murit și îngerul Domnului s-a arătat unui bărbat sfânt zicând: Mergi și pregătește cetatea ca să îl hirotonească episcop pe cutare om din popor. Și s-a dus deci și a făcut cele poruncite lui. Și fiind hirotonit astfel omul acela din popor  a început să se înalțe cu mintea și să se mândrească și a venit îngerul Domnului și i-a zis:Pentru ce te mândrești și te fălești? Cu adevărat nu ca unul vrednic de preoție ai devenit episcop, ci fiindcă cetatea aceasta este vrednică de un asemenea episcop.De aceea, iubite, când vei vedea fie pe vreun împărat, fie vreun dregător, fie vreun arhiereu că este nevrednic sau rău, să nu te miri, ci află și crede cu tot dinadinsul că pentru fărădelegile noastre am fost încredințați unor asemenea tirani și nici așa nu ne depărtăm de rele, ci fiind în mijlocul supărărilor, facem încă fapte rele.
Și credeți-mă pe mine care spun că dacă astăzi ar pleca dintre noi neamul saracinilor, îndată mâine se vor aduna verzii[2] și albaștrii și se vor ucide între ele Anatolia și Arabia și Palestina și multe alte țări.(traducerea este realizată de Laura Enache și publicarea ediției este în pregătire la Editura Doxologia)
[1] Vonosos, a fost Comes Orientis sub împăratul Focas, cf. Theophanes, Chronographia, anno 6101 (608/9, d. Hr.), Leipzig, 1883; Chronicle of Theophanes, trad. C. Mango și R. Scott, Oxford, 1997, pp. 425-427.
[2] verzii, facțiune politică bizantină alături de albaștri. http://www.parohiacopou.ro/explicatie-patristica-pentru-conducatorii-rai-nu-exista-altii-si-mai-rai#_ftn1

**************

4:13 / 15:20
In imperiul crestin bizantin era un imparat drept credincios si unul dintre comandantii săi s-a rasculat, a luat puterea,l-a inchis pe imparat si in ochii sai i-a omorat pe 5 feciori intr-un mod miselesc,apoi si pe el.Si a inceput sa conduca tara cu aceleasi metode crunte.Se varsa sange nevinovat,oameni fara vina erau inchisi,ucisi….
Insa un duhovnic batran,mare rugator a inceput sa se roage cu nedumerire de ce Dumnezeu a ingaduit vnirea unui asemenea tiran …..si Dumnezeu i-a raspuns:
Mult timp am cautat pentru voi un conducator mai rau dar pentru ca nu am gasit deocamdata l-am trimis pe asta…deoarece pentru pacatele voastre meritati unul mai rau.
Acest tiran nu-i ducea pe oameni la Dumnezeu dar venise la putere cu ingaduinta lui Dumnezeu ca pedeapsa a oamenilor pentru pacatele lor.
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în „așa popor...așa conducător”, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s