Ieromonah Nicodim Sachelarie – DISPENSĂ

Imagine similară
Prin dispensă nu se abrogă canoanele… o pot da numai în cadrul legii Domnului …cu condiţia de a respecta fără ştirbire legile dogmatice şi morale,
Exceptiile pe care arhiereu le pot face de la caz la caz, ca o iconomisire intre a alege un rau mai mic fata de altul mai mare, nu le pot face fara o canonisire mai mare sau mai mica, fiindca ei au raspundere in fata lui Dumnezeu. Cei ce cer si obtin aceste iconomisiri, sa nu-si inchipuiasca ca exceptia poate inlocui legea, fiindca legile morale sunt mai presus de orice putere si dezlegare omeneasca, iar razbunarile dreptatii acestor legi pot ajunge pe om mai curand sau mai tarziu, in lumea pamanteasca, dar mai ales in cea de dincolo”. (Deut. 30, 31 ; Ier. 5, 31 ; 6, 13-14 ; 17, 9-10 ; lez. 33, 34). Sfantul Ioan Botezatorul a mustrat pe Irod ca a luat pe cumnata sa (Matei 14, 4; Sintag. Aten. IV. p. 421424; V. 341-353; 8-19; 341-368; 421424; VI, 125425).
Ieromonah Nicodim Sachelarie – CĂSĂTORIA LEGALĂ
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2017/10/31/ieromonah-nicodim-sachelarie-casatoria-legala/

***********

LXXI. DISPENSA

614. Dispensa sau iconomisirea duhovniceasca (Efes. 3,2; 4,7), de la obligatiile legii Domnului, oglindita in natura si in canoane, o da Dumnezeu de multe ori prin minuni (Fac. 22,2; Osie. l, 2; Matei 12,3-8).
615. In chip obisnuit, arhiereii si preotii, ca ispravnici ai tainelor, o pot da numai in cadrul Legii Domnului (Zah. 7,24; loan 7,24; 8,24; I Cor. 4,1; Colos. 1,25; Tit. l, 7), cu scopul de a armoniza nevoile vietii naturale cu cele duhovnicesti si cu conditia de a respecta fara stirbire legile dogmatice si morale, spre folosul individului, al societatii si al bisericii ca imparatia lui Dumnezeu pe pamant (Apost. 8; VI ec. 102).
616.Prin dispensa nu se abroga canoanele, ci numai se interpreteaza temporar spre a se aplica de la caz la caz, in spiritul legii Domnului si al bisericii (II Cor. 3,6; Rom. 8,2; Ioan 6,63; V. Canonisirea).
617. Daca dispensa duce la abrogarea practica a legilor si la fapte nefolositoare sufletului individului sau societatii crestine, aducand prin exemple rele defaimare bisericii si lui Dmnezeu, ea este interzisa si aducatoare de osanda (Ps. 49,15-23; V. Legea, Dogmele).

***********

 

Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie, Pravila Bisericească. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s