Sf. Paisie, despre nepotrivirea în căsătorie: Îmi zice câte unul, că nu-i compatibil cu nevastă-sa…

Imagine similară

“Un barbat a venit odata la chilia mea, sa-mi spuna cat de deprimat era, din cauza disputelor pe care le avea cu sotia lui. Cu toate acestea, nu am găsit la ei nicio problema grava. El se incrunta dintr-un motiv, soția lui se încrunta din alt motiv, asa ca niciodata nu se bucurau impreuna.
 
În acest caz, am avut nevoie putin de “mobilier”. Spre exemplu, putem lua doua scanduri. Una are un nod într-un loc, cealaltă are un nod in alt loc, iar dacă încercați să le puneti alaturi, va ramane un spatiu gol intre ele. Dar, dacă iei la rindea una dintre scânduri, pe de o parte, și faci același lucru cu cealaltă scandura, cu aceeași unealta, cele doua scanduri se potrivesc rapid una cu alta, și nu mai există niciun spațiu gol între ele. [Pentru Parintele Paisie, rindeaua era… parintele duhovnicesc comun al celor doi].
Unii barbati imi spun:
“Eu nu-s compatibil cu sotia mea, suntem persoane total diferite! De ce Dumnezeu face astfel de lucruri ciudate? Nu putea Dumnezeu sa-i armonizeze pe parteneri, așa incat caracterele lor să fie identice sau similare, ca sa poata si ei trăi în comuniune spirituală?”.
Le zic: “Nu înțelegeti că armonia lui Dumnezeu sta în caractere diferite? Caracterele diferite se armonizeaza reciproc. Dumnezeu v-a ferit sa aveti caractere identice! Imaginați-vă că amândoi ati avea același caracter, ce s-ar întâmpla dacă amândoi ati fi furiosi: v-ati distruge casa. Sau, în cazul în care amândoi ati fi moi sau inactivi, n-ati face altceva decat sa incepeti sa dormiti fiecare pe picioarele voastre! Dacă amândoi ati fi zgârciti, ati fi la fel si v-ati intelege, dar amândoi ati merge în iad. Dacă amândoi ati fi scandalagii, v-ați mai putea salva casa? Nu! V-ati demola casa, iar copiii vostri ar ajunge în stradă.
În cazul în care unul, care are un temperament rău, se căsătorește cu una cu un temperament rău, ei vor fi identici sau similari, dar vor ei, oare, asta? Nu s-ar ucide unul pe altul intr-o singura zi? Dumnezeu a creat totul, astfel încât partenerul blând sau frumos sa se căsătorească cu cineva diferit, ca sa-l ajute, pentru că ar fi putut intotdeauna sa fi fost si el bun, dar n-a avut pe nimeni care sa-l ajute, de cand s-a născut”.
Chiar micile diferențe dintre caracterele noastre ar putea sa ii ajute pe parteneri sa formeze o familie armonică, pentru că se completează reciproc. Ai nevoie de o pedala de accelerație, pentru a muta masina ta din loc, dar mai ai nevoie si de o pedala de frână, pentru a o opri, atunci când este necesar. Dacă ai avea o masina doar cu pedala de frână, aceasta ar rămâne într-un singur loc pentru totdeauna. Dacă ar exista acceleratie, dar nu si frâne, masina nu s-ar opri.
Știi ce mi-a spus odată un cuplu? “Ca nu se potrivesc unul cu altul, pentru că se potrivesc prea mult!”. Amândoi erau exagerat de sensibili. Cum se întâmpla ceva în casă, el devenea confuz, spunând: “Oh, ce jale a venit peste noi!”. Apoi, ea spunea același lucru: “Oh, ce jale vine peste noi!. Ei se ‘ajutau’ reciproc să cadă mai rapid în disperare. Ea nu-l putea calma pe sotul ei: “Stai, nu este atât de teribil ce ni s-a întâmplat!”. Am observat acest lucru în multe căsătorii.
Și în educația copiilor lor, atunci când sunt caractere diferite, partenerii se ajuta întotdeauna reciproc, pentru a da o educație corespunzătoare copiilor lor. Unul zice: “Lasa copilul mai liber!”, iar celălalt frâneaza un pic. Dacă ambii sunt stricti, ei isi vor rataci copiii. Iar daca, de asemenea, ambii sunt prea liberali, ii vor pierde din nou. Când sunt diferiti, ei sunt capabili să țină copiii într-un echilibru.
Ceea ce vreau să spun este că totul, în căsătorie, este necesar. Desigur, trebuie să avem grijă să nu depasim limitele, dar trebuie să avem în vedere faptul că fiecare persoană o poate ajuta pe cealaltă; oamenii astia doi sunt aici, pentru a se ajuta unul pe celalalt”.
Sfantul Paisie Aghioritul http://www.ganduridinierusalim.com/sf-paisie-despre-nepotrivirea-in-casatorie-imi-zice-cate-unul-ca-nu-i-compatibil-cu-nevasta-sa/
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s