Multi paruti intelepti si arhierei la aratare si paruti sfinti, [care au trait] in vremurile de demult, au fost osanditi. Dar putini intelepti adevarati, care au vietuit in frica lui Dumnezeu, au luminat ca luminatori in lume

Imagine similară

Scrisoarea 156-Patricienei Irina
Si daca iti scriem, si daca nu, avem ca fapta pomenirea fara uitare a Domniei tale nu numai pentru binefacerea pe care ai aratat-o odinioara catre smerenia noastra, ci si pentru chipul marturisirii lui Hristos, socotindu-te noi in randul celor surghiuniti ici si colo din pricina lui Hristos si care se lupta [pentru El].
Nu cumva si aceasta [este marturisitoare], [ar zice unii], de vreme ce nu a fost prigonita, nici nu este fara casa, nici fara cetate, nici nu este surghiunita, nici pregatita pururea pentru primejdii?
Ba da, cu adevarat; si de aceea esti fericita, ca a ta este Imparatia Cerurilor. Cine dintre marturisitori nu stie ca tu ai marturisit impreuna cu ei? Unde nu s-a auzit ca si o sotie de senator este intre mucenici? S-au minunat de tine cetele monahilor, te-au laudat adunarile mirenilor. Dar ce zic de acestea? Insesi cetele ingerilor si ale sfintilor s-au veselit pentru tine. Si sa nu crezi ca linguseala este cuvantul. Ia aminte, dar, o, mucenita a lui Hristos, cum esti cinstita, cum esti inaltata. Compara-mi lutul si aurul. Tot atata – si cu mult mai mult – este vrednicia cereasca data acum tie de Dumnezeu fata de vrednicia pamanteasca pe care ai lasat-o: esti numita mucenic al lui Hristos, marturisitor al adevarului.
De aceea, iti amintesc sa nu te schimbi nicidecum din statornicia [impotrivirea] ta, intarindu-te pe stanca neclintita a ortodoxiei, nici sa te infricosezi degraba si sa te indoiesti din pricina caderii unora, fie mireni, fie monahi, si care parca sunt ceva desi nu sunt nicidecum. Caci unii ca acestia sunt frati mincinosi, apostoli mincinosi, “avand infatisarea dreptei credinte, dar tagaduind puterea ei“ (2 Tim.3, 5). Multi paruti intelepti si arhierei la aratare si paruti sfinti, [care au trait] in vremurile de demult, au fost osanditi[17]. Dar putini intelepti adevarati, care au vietuit in frica lui Dumnezeu, au luminat ca luminatori in lume – fiindca inceputul intelepciunii este a te infricosa de Dumnezeu – si multa vreme nu pareau ca sunt vrednici. Fiindca omul cauta la fata, dar Dumnezeu la inima se uita. Te rog inca, astupa-ti gura cu carbunele dumnezeiestii dragoste, taind toata impatimirea [fata de lume]. Caci cu adevarat nu va ramane nechinuit nimeni, fie prin cuvant, fie prin fapta[18]. Caci te va pizmui diavolul, primind lovitura mortala din pricina ta. “Ca si femeia”, va zice, “se ridica asupra mea, si aceasta inca fiind casatorita si cu multa slava lumeasca”. Si va spune astfel [de vorbe]:
“Nu sufar. Voi porni inca impotriva ei multele mele mestesugiri, pe barbat, pe copil, tot sangele[19], pe celelalte sotii de senatori, cunoscutii, slugile, slujnicele, averea, pe langa acestea lacrimile de jale, rugamintile, fagduintele. Si daca si de aici sunt rusinat, trec la alt fel [de ispitire]: aduc amenintarile imparatesti, pizma celor de aceeasi vrednicie cu ea, care vor zice: Huo! Singura aceea este mai presus de toti? Cine mai e si asta?, inca si ocari, luare peste picior, dispretuiri, batjocuri, uneori si scuipari si, de ce nu, palmuiri, pedepse si moarte“. Ia aminte, sora in Hristos, sa nu te dai [in mana lui]!
Acestea sunt insemne ale lui Hristos, acestea cununi ceresti, care te fac noua mucenita. Caci nu sunt si acelea[20] cu trup asemanator, de bun neam, preafericite, taiate din barbat cu sabia Duhului[21]? Astfel, cuvantul [acesta] sa-ti fie prilej spre a te pregati, sora si maica[22], sa nu te momeasca ispititorul diavol cu ceva, incat sa intaresti si sa mantuiesti pe multi cu pilda ta[23] si, [asa] sa dantuiesti vesnic in imparatia lui Dumnezeu.
Roaga-te pentru mine. O imbratisez in Domnul pe mladita si impreuna-luptatoarea ta[24].
http://www.cuvantul-ortodox.ro/2007/11/11/sfantul-teodor-marturisitorul-porunca-domnului-este-a-nu-tacea-in-vremea-primejduirii-credintei/
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s