Puterea smereniei

 

Sfântul Macarie se întorcea odată obosit de la munca zilei, la cortul său. Deodată, i-a apărut Satana şi i-a zis:
– Tot ceea ce faci tu, fac şi eu: tu posteşti, eu nu mănânc nimic. Tu veghezi noaptea, eu nu dorm deloc. Ai renunţat la bogăţii, eu trăiesc în cea mai neagră mizerie. Numai ceva ai ceea ce eu nu am şi aceasta îmi cauzează atâta suferinţă.
– Şi ce este aceasta? a întrebat Macarie.
– E smerenia ta, a strigat diavolul şi, ruşinat, a dispărut.
*****
Smerenia era cea mai mare virtute a Sf Grigorie cel Mare.
Se considera cel din urmă dintre oameni si se numea cel mai netrebnic păcătos,pe care lasitatea nu-l lăsa să dea înainte.
Cea mai fierbinte dorintă era,de a fi obiectul tuturor deconsiderărilor,de aceea dorea să fie făcut atent asupra tuturor greselilor sale.
„Sunt gata-zicea el-să ascult pe toti care îmi arată greselile si îi numesc numai pe aceia adevărati  prietenii ai mei care îmi pot arata mijlocul de curătire al sufletului meu”
Coroana tuturor virtutilor lui Grigorie cel mare a fost smerenia.El tinea a fi cel din urmă între oameni si se numea cel mai păcătos.Dorinta lui fierbinte era,ca prietenii  lui să-l facă atent la toate greseleile sale.
„Sunt gata-zicea el-a asculta tot ceea ce stă în legătură cu greselile mele,si-i numesc numai pe aceia prieteni ai mei,care îmi pot arăta cum  să scap de întinăciunea ce o lasă asupra sufletului meu păcatele.
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre smerenie, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s