CUM SA IUBIM VRAJMASII(cei ce ne-au ocărît si ne-au necinstit)

Doctor iti este cel ce te ocaraste sau te pagubeste,dar te izbaveste de lacomie si mandria.Iar de nu-l vei suferi si nu numai ca nu-i multumesti,ci te si impotrivesti si te pornesti cu manie impotriva acestui frate,iata zici lui Hristos asa:
„Nu vreau sa ma tamaduiesti,nu vreau sa primesc leacurile Tale,lasa sa putrezeasca ranile mele”…ce vrei deci sa-ti faca Dumnezeu,cand insuti tu nu-ti vrei binele?
Avva Zosima:
„Deosebirile cugetelor bune sant de multe feluri si poate cineva cu un un cuget bun,calduros,sa placa lui Dumnezeu intr-un ceas,atat cat nu a putut un lenes si trandav in cincizeci de ani.Anume ,de vor vedea diavolii ca cineva a fost ocarat,necinstit,pagubit sau altceva rau a suferit si se scarbeste nu pentru ca a patimit acel rau ci pentru ca nu a suferit cu vitejie,de acest cuget bun,grozav se infricoseaza diavolii,cunoscand ca acel ce cugeta astfel a inceput a umbla in calea poruncilor lui Dumnezeu.
Acelaşi zicea:
„De-şi va aduce cineva aminte cineva ,de cel ce l-a scarbit pe dansul sau l-a batjocorit, sau l-a păgubit, sau altceva greu i-a făcut, dator e aşa a-şi aduce aminte de dânsul: ca de un doftor; şi sa se roage lui Dumnezeu pentru dansul din tot sufletul. Iar de sta si urzeste cugete impotriva aceluia,si-l infricoseaza, insusi sufletului sau ii aduce acea vatamare care i-ar fi putut aduce-o dracii.Si mai vârtos singur luisi se face drac şi vrajmas,pentru ca nu voieste a se izbăvi de răutate,ci vrea sa se imbolnaveasca fara tamaduire.Ca de nu ar fi bolnav nu s-ar scandaliza asupra celui ce-l intristeaza si il ocarasete,care i-a fost trimis de Dumnezeu ca un doftor,ca sa-i descopere patima lui cea de ocara si necinste.
Daca doreste intr-adevar sa se tamaduiasca,trebuie sa-l considere ca pe un facator de bine si sa primeasca cuvintele lui ca niste buruieni de leac,trimise de Hristos.Si sa multumeasca pentru ele,chiar daca i se par ca sant grele;ca nici bolnavului nu-i pare bine cand ii taie sau ii arde trupul sau cand ii da doctorii,ci se si cutremura cand isi aduce aminte de ele .Insa biruie gandul sau ca nu-i cu putinta sa scape de boala fara de aceata si se da pe sine doctorului,stiind ca prin acea putina durere se mantuieste de boala cea multa
Doctor iti este cel ce te ocaraste sau te pagubeste,dar te izbaveste de lacomie si mandria.Iar de nu-l vei suferi si nu numai ca nu-i multumesti,ci te si impotrivesti si te pornesti cu manie impotriva acestui frate,iata zici lui Hristos asa:
„Nu vreau sa ma tamaduiesti,nu vreau sa primesc leacurile Tale,lasa sa putrezeasca ranile mele”…ce vrei deci sa-ti faca Dumnezeu,cand insuti tu nu-ti vrei binele?
Sa stii, frate, că cel ce fuge de ispită folositoare fuge de viaţa veşnică.
3. Zicea şi Avva Evagrie:
„Eu pe cei ce-mi grăiesc de rău nu-i urasc, ci ii socotesc făcători de bine îi si nu gonesc, şi nu dau brânci doftorului sufletului, meu trufas care aduce buruiana tamaduitoare,caci ma tem ca nu cumva şi pentru sufletul meu să zică:
«Doftoritam pe Babilon, şi nu s-a vindecat»; dacă bun fiind Domnul nostru, ne-a dat nouă porunci sfinte asupra răutăţilor noastre, curăţindule pe ele prin arsuri şi curăţenii; deci ,e cu neputinţă este să ne izbăvim în alt fel de boale, fără numai prin doftoriile cele potrivite şi cuviincioase
http://sfantulioancelnou.trei.ro/carti/Avva_Dorotei/Avva_Dorotei.htm
http://www.librariasophia.ro/carti-invataturi-si-scrisori-de-suflet-folositoare-dorotei-avva-so-407.html
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la CUM SA IUBIM VRAJMASII(cei ce ne-au ocărît si ne-au necinstit)

  1. Pingback: „Să iubeşti pe Domnul Dumnezeul tău, cu toată inima ta, cu tot sufletul tău şi cu tot cugetul tău….Aceasta este marea şi întâia poruncă… Iar a doua, la fel ca aceasta: Să iubeşti pe aproapele tău ca pe tine însuţi…În a

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s