Ieromonah Nicodim Sachelarie – DATORIA PĂRINŢILOR

ANATEMA SUNT PĂRINȚII CARE NU-ȘI EDUCĂ COPIII CĂTRE CALEA LUI DUMNEZEU.
Anatema nişte părinţi ca aceştia, care nu-şi ceartă şi nici nu-şi învaţă feciorii lor frica lui Dumnezeu, că înfricoşat judeţ vor să ia şi focul cel netrecut vor să moştenească, dimpreună cu feciorii lor, pre acei cei născură şi rău îi crescură.
Căci mai bun este unul, decât o mie şi a muri fără fii, decât a avea feciori fără frica lui Dumnezeu (Sirah 16,14).
DATORIA PĂRINŢILOR
577. -„Datoria părinţilor este ceva natural fiindcă, orice vietate în chip instinctiv împlineşte această însărcinare şi este o datorie morală fiindcă legea Domnului nu cere numai creşterea trupului, ci şi desăvârşirea sufletelor prin credinţă şi fapte bune, sădind în copil temelia credinţei evlavioase şi a iubirii de aproapele (Fac. 18,19).
Tu rămâi statornic în cele ce ai învăţat şi de care eşti pe deplin convins, spune Sf. Pavel, căci din pruncie cunoşti sfintele Scripturi, care pot să-ţi dea înţelepciunea care duce la mântuire, credinţa în Iisus Hristos (I Tim. 3,14-15).
Părinţii să nu cadă în extrema iubirii de copii, mai mult decât iubirea de Dumnezeu, căci vor fi pedepsiţi ca şi Eli arhiereul, care a iubit pe fiii săi mai mult decât poruncile Domnului (I Regi 2, 29-34).
„De aceea, jur casei lui Eli, că niciodată nu se va ispăşi nelegiuirea fiilor săi, nici cu jertfe şi nici cu daruri”, aduse la altar (Regi 3,13-14), de aceea ei au murit într-o zi cu tatăl lor (I Regi 4,17-21).
578. –„Că de se vor înmulţi fiii tăi, nu te bucura de ei de nu au frică de Dumnezeu… Căci mai bun este unul, decât o mie şi a muri fără fii, decât a avea feciori fără frica lui Dumnezeu (Sirah 16,14).
„Dacă fata unui preot se necinsteşte curvind, necinsteşte pe tatăl ei şi trebuie să fie arsă în foc”(Lev. 21,9).
„Dacă cineva şi-ar părăsi copiii săi şi nu i-ar creşte şi nu i-ar educa atât cât el poate, spre cinstea lui Dumnezeu, ci i-ar părăsi sub motivul evlaviei(greşit înţeleasă), să fie anatema”. -Gangra 15.
579. -„Episcopii şi clericii să nu lase fiicelor deplină libertate de acţiune, decât numai după ce se conving de buna lor purtare morală şi de maturitatea vârstei, fiindcă numai de la maturitate se impută numai copiilor păcatele lor.”Cart. 38.
580. -„Legea pedepseşte ca pe femeile ucigaşe, pe acelea care-şi aruncă copiii lor pe la biserici, chiar dacă copilul n-a murit, ci a fost luat de cineva să-l scape de la moarte”. -I. Post. 39.
581. -„Cine nu va îngriji de feciorii săi să-i certe, pe cei ce i-au născut şi frica lui Dumnezeu nu-i învaţă pe dânşii ca să umble pe calea cea adevărată, creştinească, ci se vor lăsa şi se vor înstrăina întru toate căile cele întoarse, în curvie şi în furtişag,  întru răpire şi în jucării,  în plesnetele şi întru toate nedreptăţile, anatema nişte părinţi ca aceştia, care nu-şi ceartă şi nici nu-şi învaţă feciorii lor frica lui Dumnezeu, că înfricoşat judeţ vor să ia şi focul cel netrecut vor să moştenească, dimpreună cu feciorii lor, pre acei ce-i născură şi rău îi crescură”. -PBG. 64.
582. -„Iar, părinţii care nu-şi vor iubi feciorii lor deopotrivă şi să-i certe, ci pe unul îl va iubi şi pe altul îl va urî sau strânsoarea lor nu-şi vor împărţi deopotrivă feciorilor, anatema părinţi ca aceia”. -PBG. 65.

Related image

Ieromonah Nicodim Sachelarie – PRAVILA BISERICEASCĂ
http://www.sufletortodox.ro/arhiva/carti-documente/Nicodim%20Sachelarie%20-%20Pravila%20Bisericeasca.pdf
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre canoane, Despre educarea copiilor, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s