„Pavel ingaduie celor căsătoriti să trăiască impreună;dar ascultă cum îi tine de rău cînd le face acest hatâr:….

„Pavel ingaduie celor căsătoriti să trăiască impreună;dar ascultă cum îi tine de rău cînd le face acest hatâr:….
Prin urmare,este un neînfrînat omul care nu poate să se depărteze de desfrânare ….cînd intrebuinteaza cuvîntul „neînfânare inseamnă că arată cât e de mare trândavia lor…..

************

Chiar daca nunta e cinstita(Evr.13 14)totusi casatoria nu reuseste decât sa scape de pângarire pe cel căsătorit,adica sa nu-l facă sa cadă in desfânare,nu stă in puterea căsătoriei sa facă Sfinti.Asta stă in puterea fecioriei.Nu numai Moise si Pavel poruncesc acestea,ci si altii.Asculta ce spune Ioil:Sfintiti Postul gatiti postiri sfinte , praznuiti sarbatoarea…vestiti o adunare sfântă,stângeti laolaltă pe bătrâni(Ioil 2,15-16).
Dar poate ai să mă intrebi:Unde se vorbeste aici ca să nu avem legaturi cu femeile noastre?
Ascultă ce spune profetul mai departe:„Sa iasa mirele din camera sa de culcare si mireasa din camara ei”(Ioil 2,16).
Cuvintele lui Ioil merg mai departe decât porunca lui Moise.Daca nu trebuie sa traiasca impreuna in timp de post si de rugaciune mirele si mireasa,in care dorintele sânt puternice,in care tineretea este în floare,în care pofta este de nestapânit,cu atât mai mult trebuie sa facă asta ceilalti,care nu au nevoie de impreunare.Cel care se roagă cum se cuvine,cel care posteste trebuie sa arunce de la el toata pofta lumeasca,toată grija,toată voiosia,sa-si adune toate gândurile de imprastiere si sa se adune in sine insusi.Asa sa se apropie de Dumnezeu!Pentru asta e bun postul,pentru ca taie toate grijile sufletului,pentru ca impiedică mintea de a trândăvi,de a umbla in coace si in colo si o face să se intoarcă către ea insăsi.”
Vreau ,exclamă bărbatul,să propăsesc in virtute vreau sa zbor in inaltul cerului;vreau ca prin stăruinta mea continuă,in post si rugaciune,sa-mi curat murdaria sufletului;dar daca femeia mea nu vrea să fie de aceiasi părere cu mine,sunt silit să ajung robul desfânării ei ! pentru ca să-l scape pe bărbat de a scoate asfel de exclamatii de durere,Pavel spune chiar la inceputul sfătuirilor sale:
„Bine este pentru om sâ nu se atingă de femeie!”(COR.7,1).Pentru aceasta si ucenicii spuneau:„Daca este asa pricina omului cu femeia,nu este de folos să se insoare”(Mat,19,10)Au vorbit asa pentru ca-si dădeau seama ca este foarte greu să inteleagă sotii in privinta timpului hotărât postului si rugăciunii si că au să-si facă mult sânge rău din pricina acestor neîntelegeri.”
„Pavel ingaduie celor căsătoriti să trăiască impreună;dar ascultă cum îi tine de rău cînd le face acest hatâr:Si iarăsi să fiti impreună,ca să nu va ispitească Satana(1Cor,7,5).Dar vrând să arate că nu se datoreste totul ispitei diavolului,ci ca cea mai mare parte de vină se datoreste tândăviei noastre,Pavel a adăugat pricina principală , spunînd : Si iarăsi să fiti impreună,din pricina neînfânării voastre (1Cor,7,5).Cine n-ar rosi la auzul acestor cuvinte?Cine nu s-ar strădui să scape de defăimare neînfrânării?Sfatul lui Pavel nu este adresat tuturor oamenilor,ci numai celor căzuti jos de tot.Pavel spune:Daca esti atât de robit plăcerilor,dacă esti atât de usuratic,încât ai mereu nevoie de femeie,încât pofta ti-i mereu treaza,fii mereu împreuna cu femeia! Îngăduinta asta nu porneste din gura unui om care încuviinteaza,a unui om care laudă, ci din gura unui om care nu încuviintează,a unui om care osîndeste.
Daca nu ar fi avut un gînd sa atace cumplit sufletul iubitorilor de păceri,n-ar fi intrebuintat,cuvăntul „neînfânare”;cuvîntul acest este tare,defăimător.Într-adevar,de ce nu a spus Pavel:Din pricina slăbiciunii voastre?Pentru următorul motiv:Daca Pavel ar fi intrebuintat cuvântul „slăbiciune”ar fi insemnat că iartă pe cei robiti plăcerilor dar cînd intrebuinteaza cuvîntul „neînfânare inseamnă că arată cât e de mare trândavia lor.
Prin urmare,este un neînfrînat omul care nu poate să se depărteze de desfrânare atunci cînd are necontenit lîngă el pe femeia lui,atunci când isi poate satisface necontenit pofta de împreunare.
Ce pot sa spună in această privintă cei care socotesc de prisos fecioria?Căci,cu cît este practicată mai mult,cu aît mai mult este lăudata,pe când căsătoria,daca este intrebuintata pină la saturatie,este lipsită de orce laudă.Pavel declară:Aceasta o spun cu îngăduintă,iar nu ca poruncă(1Cor.7,6);iar acolo unde este îngăduintă,nu mai poate fi laudă”

Popa, Artemie ierom. – Despre gandurile despatimitoare si rostul lor pentru mantuire
http://www.librariasophia.ro/carti-Despre-gandurile-despatimitoare-si-rostul-lor-pentru-mantuire-Popa-Artemie-ierom-so-10033.html
Anunțuri

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în despre casatorie, despre desfrânare, Fără categorie, Sf.Ioan Gură de Aur. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s