DESPRE PACATUL CEL URÂT DE DUMNEZEU AL DESFRÂNARII

10881524_752761241465825_5936719229995417414_nDesfrânarea este păcatul sexual în genere, referindu-se la orice fel de relaţie sexuală imorală (incest, viol, homosexualitate, zoofilie, autoerotism, preacurvie şi curvie), atât cea tradusă în fapt, cât şi cea din inimă.[1]
Desfrânarea este unul din cele şapte păcate capitale[2], iar homosexualitatea este un păcat strigător la cer. Prostituţia e o formă particulară a păcatului curviei sau preacurviei, atât pentru prostituată cât şi pentru client. Dacă nu se pocăiesc şi nu se spovedesc pentru iertarea păcatelor lor, cei imorali sexual nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu.
Felurite,formele si manifestarile desfranarii
IV. Felurile, formele, manifestările şi consecinţele desfrânării Ţinând cont de persoanele care săvârşesc desfrânarea, putem sublinia faptul că felurile acestei patimi sunt în număr de patru.
Astfel, desfrânarea este simplă atunci când se săvârşeşte între două persoane necăsătorite;
incest, atunci când se săvârşeşte între două persoane înrudite, până la gradul şapte;
adulter, când una, sau ambele persoane care săvârşesc desfrânare sunt căsătorite; sacrilegiu, atunci când s-a călcat, prin acest păcat, votul castităţii . Desfrânarea se poate săvârşi după rânduiala firească, când se face în afară de căsătorie, sau împotriva ordinii naturale, acest păcat fiind aşezat între păcatele strigătoare la cer.
Sf Ioan Casian vorbeste de trei forme generale ale desfranarii:
1. O forma a desfranarii care lucreaza in cadrul desfranarii dintre cele doua persoane de sex opus;(curvia premaritală, perversiunile, etc)(a se vedea şi articolul prostituţia)
2. O alta forma a desfranarii,in afara sau in lipsa unei atingere a unei persoane de sex opus-autosatisfacerea sau masturbarea(masturbaţia şi scurgerea nocturnă, descrise eufemistic ca desfrânare fără a atinge o femeie şi denumite şi necurăţie inmunditia)
3. A treia forma, curvia din suflet si din minte
La aceste forme si in ton cu vremurile contemporane,se pot adauga niste cauze presante;necumpatarea la mancare si bautura,imbracamintea necuviincioasa si provocatoare,lectura si vizionarea unor materiale instigatoare-erotice,sexi sau pornografice,dansurile,cantecele reprezentarile artistice obscene (pictura,cinematografie) ,vorbele,glumele,si cuvintele usuratice sau triviale..toate acestea constituie tot atatea iluzii si motive decalansatoare si acuzatoare ale patimii curviei.
Prin urmare,exista o desfranare sau curvie anterioara,care se naste in suflet,si alta care se manifesta in trup,in lucrarile lui fizice
Dar inainte de curvia trupeasca,este curvia sufleteasca.La decalansare acestor energii pe care le solicita actul fizic al curviei,sta distrugerea sufleteasca.
Legatura dintre cugetare si fapta se arata si prin aceea ca desfranarea perturba functionarea normala, sanatoasa,curata a tuturor facultatilor sufletesti,precum si a simturilor.Inima si mintea ranite de „sageata poftei desfranate”,sant intoarse aprind de dorinte pacatoase,atasandu-se sentimental de aceeasta si cautand sa le argumenteze rational.Simturile la randul lor,sant intoarse exclusiv spre exterior,spre satisfacerea poftelor trupesti.
„Asadar,o prima forma a acestei patimi este lucrarea ei in cadrul unirii dintre cele doua sexe,fie ca este vorba despre o legatura de acest gen inainte sau in afara casatoriei,fie chiar in cadrul familiei,atunci cand reletia conjugala nu are loc cu o respectare a unie discilpline duhovnicesti,intelegandu-se prin asta atat respectarea perioadelor de post si de infranare,cat si a scopului ei esential-de a fi o expresie a iubirii mult mai adanci decat atractia trupeasca simtuala-iubirea duhovniceasca,si un mod de concretizare a acestei iubiri,prin nasterea si cresterea de prunci.
Multi dintre crestinii ortodocsi,la spovedanie,nu stiu sa se exprime corect in ce fel au savarsit pacatul desfranarii,pentru a primi canonul potrivit de la duhovnic sau pentru a fi oprit sau nu de la Sf Impartasanie.De aceea aratam aspectele cele mai importante ale acestui pacat.Deoarece pacatul desfranarii,sub toate aspectele lui,in special incestul,este osandit prin sanctiuni aspre de Biserica,in special prin canoanele 61 apostolic,7,62 si 63 ale Sf Vasile cel Mare,precum si 4 si 87 ale Sinodului sase ecumenic,le vom trata pe rand
Doctorul Laumonier spune:”Pe linga riscul penal-atentat la bunele moravuri,violuri,adulter etc-desfranarea aduce la istovirea fortelor fizice si intelectuale,anorexie,insomnie,palpitatii,pierderea memoriei si a aptitudinilor de munca fizica si intelectuala.Cardiacii,arteroscleroticii risca prin aceasta patima o moarte fulgeratoare ce se produce printr-o sincopa a inimii sau apoplexie.Chiar si asa desfranarea este un pacat.Eu insa va voi spune voua:Orcine se uita la femeie poftindu-o,a si savarsit adulter cu ea in inima lui”(Mat.5,28)ne spune Mantuitorul nostru Iisus Hristos!Apoi:”Pentru ca tot ce este in lume,adica pofta trupului. si pofta ochilor si trufia vietii,nu sant de la Tatal,ci sant din lume”(1Ioan.2,16)
DESFRANAREA SAU CURVIA SIMPLA este satisfacerea fara nici o randuiala a placerilor sexuale,comisa intre doua persoane care nu sant cununate religios.Cuvantul desfranare vine din latinescul”desfrenatus-a-um”,adica neinfranat sau de la paleoslavul”kuruva”,adica prostituare.
Desfranarea este pacat capital:sa nu fii desfranat”(Ies 20,14)-zice porunca a saptea a Decalogului.
ADULTERUL SAU PREACURVIA este satisfacerea placerilor sexuale intre doua persoane de sex opus,care,la randul lor,sant casatorite cu alte persoane,sau pacatul acesta consta in calcare fideiltatii conjugale de catre unul din soti(latinescul „adulter” care se traduce necinstit in viata conjugala;sau paleoslavul”prea”-peste masura si paleoslavul”kuruva”-curvie.)
Preadesfranarea este pacat capital”Deci,traindu-i barbatul,se va numi adultera,daca va fi cu alt barbat”(Rom.7,3)apoi porunca a zecea:sa nu poftesti femeia aproapelui tau…”(Deut.5,21)
SODOMIA este desfranare prin acte de perversiune sexuala,adica prin orce acte nefiresti,deviate de la o viata sexuala normala.Provine din neogrecul”sodomia-relatii anormale,contra naturii.Este pacatul desfranatilor din Sodoma;Zis-a deci Domnul:Strigarea Sodomei si a Gomorei e mare si pacatul lor cumplit de greu.Pogori-Ma-voi deci sa vad daca faptele lor sant cu adevarat asa cum s-a suit pina la Mine strigarea impotriva lor….”(Fac.18,20-21),iar Sf Apostol Pavel spune ca sodomitii nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu”(1 Cor.6,9-10)
 MALAHIA sau MASTURBATIA este o anomalie sexuala care consta in obtinerea placerilor sexuale prin autoexcitatie,de obicei manuala”.Denumirea vine de la Onan,unul dintre cei trei fii ai lui Iuda,care nu a vrut sa aiba urmasi cu femeia fratelui sau mort provocandu-si onanie,pentru ca femeia sa nu ramana insarcinata.Legea Leviratului la evrei le permitea,ca, in cazul mortii cumnatului,fratele lui putea sa se casatoreasca cu sotia celui mort si sa ridice urmasi(Deut,25,5)
ONANIA(sa nu se confunde cu malahia)este pacatul care-l fac doi soti casatoriti,care intrebuinteaza mijloace de a nu face copii(paza de a nu avea copii).Sf Scriptura spune ca Dumnezeu l-a ucis pe Onan,cel care-si varsa samanta jos atunci cand se impreuna cu Tamara,ca ea sa nu nasca copii(Facere 38,9-10)Acest pacat se caniniseste ca Malahia si avortul pina la vindecare,caci fara indreptare nun exista iertare.
Si pe acestia Dumnezeu ii pedepseste ca pe cei ce fac malahie.
Malahia pricinuieste vatamare vesnica nu numai la suflet,ci pricinuieste vatamare si trupeasca.Caci lipseste trupul de Imparatia Cerurilor si-l osandeste la mincile vesnice-precum zice Sf Apostol Pavel:”Nu va amagiti!Nici desfranatii nici inchinatorii la idoli,nici adulterii,nici malahieni nu vor mosteni Imparatia lui Dumnezeu”(Cor 6,9-10).Malahia pierde fecioria sufletului care este cel mai cinstit lucru si care,de se pierde,nu se mai dobandeste niciodata,si pentru ca il face pe om de aduce jertfa diavolului prin risipirea samantei trupului sau.Malahia pricinuieste si vatamare trupului,caci doctorii spun de astea ca malahienii: 1) Îngălbenesc. 2) Le slăbeşte stomacul. 3) Le slăbeşte vederea ochilor. 4) Pierd glasul. 5) Pierd isteţimea şi ascuţimea minţii. 6) Pierd ţinerea de minte. 7) Pierd somnul cu oarecare visuri tulburate. 8) Tremură trupul lor. 9) Pierd bărbăţia trupului şi a sufletului. 10) Li se întâmplă dambla. 11) Le urmează scurgerea cea prin somn, de multe ori şi cînd sunt deştepţi. 12) Îmbătrânesc curând şi mor rău şi cu ticăloşie.
Onania sau masturbatia este cea mai sigura cale de a deveni damblagiu si impotent si un mijloc sigur de a te face de ras cand te vei casatori.
Un studiu efectuat pe elevii de liceu arata ca 90% din baieti si 65% din fete se masturbeaza.
Asadar,acest pacat este o ciuma si stricaciune a neamului omenesc,si face pe malahi sa petreaca si aici o viata ticaloasa,si in cealalta viata sa se munceasca in focul cel vesnic
Deci atentie,tineri crestini!
HOMOSEXUALITATEA SAU PEDERASTIA este o perversiune sau o inversiune sexuala care consta in atregerea sexuala fata de indivizi de acelasi sex,barbati(homosexuali) si femei(lesbiene).
Este pacat interzis de Dumnezeu:”Sa nu te culci cu barbat ca cu femeie:aceasta este spurcaciune”(Leviticul 18,22),iar alta data Dumnezeu avertizeaza:”De se va culca barbat cu barbat ca cu o femeie amandoi au facut nelegiuire si sa se omoare,ca sangele lor asupra este”(Lev.20,13)
SACRILEGIU(provine din latinescul „sacrilegium”profanare),este desfranare a unor persoane care au depus votul castitatii.Cel care-si calca cele trei voturi monahale:saracia,castitatea si fecioria si ascultarea sau taierea voi,cazand,in pacatul desfranarii,comite pacat strigator la cer.Canonul 16 al Sinodului al patrulea ecumenic,prevede clar:”Fecioarei care s-a consacrat pe sine Domnului Dumnezeu si de asemenea nici monahilor,nu le este iertat a se casatori,iar daca se vor afle facand aceasta se fie excomunicati.”
INCESTUL(Lat „incestus”spurcat,necurat; incesto-a pingari)Este legatura sexuala,oprita de legile juritice si morale,intre parinti si copii,sau intre frati si surori.Este pacat strigator la cer si constituie cea mai criminala si respingatoare forma a desfranarii.Acest pacat este condamnat aspru de Dumnezeu:Cel ce se va culca cu femeia tatalui sau….sa fie omorati,caci amandoi vinovati sant”(Lev.20,11;18,6-18).Sf Apostol Pavel condamna aspru pe ticalosul din Corint care traia cu femeia tatalui sau,spunandu-le crestinilor din Corint?”sa dati pe unul ca acesta Satanei,spre pieire trupului,,ca duhul sa se mantuiasca in ziua Domnului Iisus”(1 Cor.5,5)Canoanele 4,54,si 87 ale Sinodului sase ecumenic condamna aspru legaturile sexuale intre consangeni,pe linie verticala(frati,surori,verisori etc),oprindu-i de la Sf Impartasanie sapte ani”fireste dupa ce s-au despartit de insotirea nelegiuita”Iar Sf Vasile cel Mare,prin canonul 75 opreste incestuos doisprezece ani de la Sf Impartasanie.
Desfrânarea este unul din cele şapte păcate capitale[2], iar homosexualitatea este un păcat strigător la cer. Prostituţia e o formă particulară a păcatului curviei sau preacurviei, atât pentru prostituată cât şi pentru client. Dacă nu se pocăiesc şi nu se spovedesc pentru iertarea păcatelor lor, cei imorali sexual nu vor vedea împărăţia lui Dumnezeu. Mijloacele de luptă împotriva desfrânării sunt căsătoria, de preferinţă la vârsta tinereţii[3], munca, activitatea fizică susţinută.
DESFRANAREA
Cand este trebuinta de aceasta fapta afrodisiaca,pentru inmultirea neamului nostru,dup[a dumnezeiasca porunca,si se face cu a bisericii randuiala,precum poruncesc Sfintele Canoane ale Sfintilor Parinti,nu este pacat.
(Numai legaturile trupesti care au loc intre doua persoane de sex opus care sant cununate religios,si urmaresc zamislirea de prunci,cu infranare in zilele randuite de Dumnezeieasca Biserica Ortodoxa,sant binecavantate de Dumnezeu).Insa omul pacatos si-a facut din aceasta legatura trupoeasca un scop al placerilor vietii,cazand sub conditia animalica.Pentru ca nu vei vedea la animale pacatele pe care le face omul in cautarea fericirii trupesti.Pentru ca dobitoacele au aceasta lege a inmultirii pusa de Dumnezeu in firea lor.Omul pacatos prin libertatea pe care o are de la Dumnezeu in cautarea fericirii trupesti cauta mereu alte noi placeri si ajunge la pacate impotriva firii pe care nu le vei intalni nicodata la dobitoace.

*********

Porunca a şaptea: “Să nu fii desfrânat”
Care este porunca a saptea?
Porunca a saptea este: “Sa nu fii desfranat” (Ies. 20, 14).
Ce se opreste prin aceasta porunca?
Prin aceasta porunca sunt oprite toate cugetele si dorintele necurate, toate cuvintele si faptele necuviincioase de care crestinul trebuie sa se rusineze inaintea lui Dumnezeu si a oamenilor.
De asemenea, porunca aceasta opreste toate acele lucruri si fapte care pot duce pe crestin la pacatul desfranarii, precum: imbracamintea necuviincioasa, necumpatarea in mancare si bautura, citirea cartilor pornografice, jocurile si cantecele necuviincioase, betia si lenea. Tot de pacatul desfranarii tine si calcarea credintei dintre sot si sotie, adica adulterul.
Dragostea dintre sot si sotie trebuie sa se asemene in curatie cu dragostea dintre Hristos si Biserica (Efes. 5, 21-33). Orice abatere de la aceasta dragoste curata, fie si numai cu gandul, inseamna o calcare a poruncii a saptea (Matei 5, 28). Dar si pana la casatorie, crestinul trebuie sa se pazeasca curat de orice desfranare. Daca unul dintre soti moare, iar cel ramas in viata nu poate sa se pazeasca curat, atunci sa se recasatoreasca (I Tim. 5, 14). 
Dar si pina la casatorie,crestinul trebuie sa se pastreze curat de orce intinaciune.Daca unul dintre soti moare,iar cel ramas in viata nu poate sa se mentina curat,atunci spune Sf.Apostol Pavel, sa se casatoareasca(Tim.5,14)
Desfranarea este o patima grea si inrobitoare,care subjuga si coboara omul la nivel de animalitate,il face nu doar asemenea,ci chiar inferior animalelor,prin irationalitatea si prin setea oarba de satisfacere a poftei care o alimenteaza,o sete care nu este intalnita nici in lumea necuvantatoarelor”
Este desfranarea un pacat mare?
Desfranarea este un pacat foarte mare, fiindca rapeste omului curatia trupeasca si sufleteasca, vatama sanatatea, intuneca mintea, impietreste inima si indeparteaza pe credincios de Dumnezeu. Pe de alta parte, ea mai indeamna si la alte pacate, ca: minciuna, furtul, omorul.
Sfanta Scriptura indeamna sa fugim de pacatul desfranarii: “Fugiti de desfranare! Orice pacat pe care-l va savarsi omul este in afara de trup. Cine se deda insa desfranarii pacatuieste in insusi trupul sau” (I Cor. 6, 18). Cei ce se fac vinovati de astfel de pacate nu vor mosteni imparatia lui Dumnezeu (1 Cor. 6, 8-9). Datoria crestinului este, deci, sa se fereasca de acest pacat si de toata ispita spre el, prin rugaciune, post, munca si stapanirea poftelor.

*******

Sfântul Ioan Scararul spune ca malahia este desfrânare ce se face fara de alt trup.
Statisticile spun îngrijorator ca peste 80% dintre adolescenti si aproximativ 50% dintre adolescente practica auto-satisfacerea sexuala.
Impotriva firii sunt toate acele apropieri trupesti care nu au loc asa cum le-a randuit Dumnezeu, in chip firesc, intre un barbat si o femeie.
Pacate care striga la cer pot avea loc intre doi barbati, intre doua femei, dar si intre un barbat si o femeie, dupa cum urmeaza: sexul anal, sexul oral, alte practici sexuale perverse, precum si pozitiile sexuale, care nu cauta firescul, ci altceva.
Intre acestea, pot fi numarate si urmatoarele: vasectomia si legarea trompelor; folosirea prezervativului si a altor anticonceptionale, care impiedica trairea fireasca a apropierii trupesti.

***********

Anunțuri

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în despre desfrânare, Fără categorie. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la DESPRE PACATUL CEL URÂT DE DUMNEZEU AL DESFRÂNARII

  1. Pingback: CELE MAI GRAVE PACATE CARE NE OPRESC PE MULTI ANI DE LA SFÂNTA IMPĂRTĂSANIE | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s