Iar dacă cineva, fie din nesocotinţă, fie de ruşine nu va spune mai înainte păcatele sale, atunci eşti silit,duhovnice, să-l întrebi tu întâi despre păcatele lui şi acela să răspundă

 

Immagine correlata

CEL CE-ȘI VA ARĂTA SINGUR PĂCATUL(fără să-l întrebe duhovnicul) ÎȘI VA UȘURA CANONUL.

Cum că duhovnicul mai ales nu se cuvine să întrebe:

Ştii, fiule, că la celelalte judecăţi, cel ce se va arăta pe sine vinovat, se pedepseşte, iar la judecata acesta a mărturisirii  cel ce va arăta singur păcatul său  se iartă.
Pentru aceasta nu este datoria duhovnicului să întrebe pe cel ce se mărturiseşte ce a făcut. În felul acesta, cel ce se pocăieşte se vădeşte şi se mustră, dar nu se mărturiseşte.Însă cel ce se spovedește  trebuie singur să mărturisească păcatele sale ca să ia şi iertarea acestora  că aşa porunceşte şi Dumnezeu:
„Dreptul se face sieși pârâș când grăiește mai întâi când însăși îl asuprește potrivnicul, (atunci) se face cercetare”(Pilde 18,17).
”Spune tu întâi fărădelegile tale, ca să te îndreptezi” (Isaia 43,26).
Pentru aceasta şi tu, fiule, spre ruşinarea păcatului şi a diavolului, spune tu singur fărădelegile, ca să te îndreptezi.

Pe care dintre cei ce se mărturisesc şi cum trebuie să-i întrebe duhovnicul:

Iar dacă cineva, fie din nesocotinţă, fie de ruşine nu va spune mai înainte păcatele sale, atunci eşti silit, duhovnice, să-l întrebi tu întâi despre păcatele lui şi acela să răspundă, precum zice Fericitul Augustin:
״Cercetătorul cel sârguincios şi iscoditor cu de-a-mănuntul, cu înţelepciune şi oarecum cu iscusinţă întreabă pe cel ce se pocăieşte, ceea ce poate nu ştia  sau de ruşine voia să ascundă”.
Să-l întrebi dacă a făcut vreunul din cele şapte păcate de moarte  sau din mlădiţele lor  sau din cele vrednice de iertare. Asemenea, să-l întrebi dacă a greşit la vreuna din cele zece porunci, enumerându-le pe acestea, în ordinea lor.
Insă ia aminte, duhovnice, să nu întrebi cum se numesc persoanele acelea cu care a greşit cel ce se mărturiseşte  căci, pe lângă aceea că este de prisos, îl faci pe cel păcătos să te considere iscoditor, după cum spune Mitrofan Critopol. Unii sfătuiesc că este foarte de folos dacă întrebările pe care ai să le pui, le vei face astfel:
״Fiule, nu cumva ai ucis? Nu cumva ai furat? Nu cumva ai curvit?
Pentru ca cel ce se pocăieşte să răspundă numai: da părinte sau nu părinte. în acest fel, cu uşurinţă şi fără ruşine poate să-şi arate păcătosul păcatele sale.

Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul  Risultati immagini per Carte foarte folositoare de suflet - Nicodim Aghioritul

ESTE UNA ȘI ACEAȘI CARTE DOAR CĂ UNA ESTE O EDIȚIE MAI VECHE ȘI ALTA ESTE O EDIȚIE MAI NOUĂ.
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/10/20/sfantul-nicodim-aghioritul-carte-folositoare-de-suflet/
pastorala20102014.files.wordpress.com/2013/06/sfc3a2ntul-nicodim-aghioritul-de-cautat-carte-foarte-folositoare-de-suflet.pdf
Citiți și aceasta:
PĂCATELE NU VOR FI IERTATE(dezlegate) DACĂ NU SUNT CANONISITE DUPĂ LEGILE LUI DUMNEZEU(Sf .Canoane).
https://deasaimpartasirecunevrednicieosandavesnica.wordpress.com/2015/10/17/pacatele-nu-vor-fi-iertate-daca-nu-sant-canonisite-dupa-legile-lui-dumnezeu/
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Carte folositoare de suflet - Sf.Nicodim Aghioritul, Despre spovedanie, Fără categorie, Sf.Nicodim Aghioritul. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s