Nu se pot împărtăși tinerii care nu și-au păstrat curățenia până în ziua nunții

Imagini pentru PR CLEOPA

Despre căsătorie, datoriile soților și copiilor

123. Cum se cuvine să se pregătească tinerii pentru căsătorie ?
Cea mai bună pregătire a tinerilor pentru viață și căsătorie este creșterea lor ” în frica și certarea Domnului ” , precum ne învață pe noi vasul alegerii și gura lui Hristos, marele Apostol Pavel.
Mai întâi se cere tinerilor să cunoască pe scurt învățătura de credință ortodoxă. Să știe Crezul pe de rost și alte rugăciuni de nevoie, să aibă duhovnici buni, să citească Sfânta Scriptură și mai ales Noul Testament, Catehismul Ortodox și alte cărți de folos sufletesc. De asemenea, sunt datori să trăiască în feciorie până la cununia religioasă și să se silească a lucra după putere toate faptele bune, mai ales rugăciunea, mergerea regulată la Biserică, postul, milostenia, viața curată, ascultarea de părinți și spovedania în cele patru posturi.
Iată cum se cuvine să se pregătească orice tânăr pentru a păși în viață și pentru căsătorie.
Să ne gândim că nunta este cea mai veche Taină a Bisericii, întemeiată de Dumnezeu încă din rai. Ea stă la temelia familiei, a lumii întregi. Tăria familiei depinde și de respectarea principiilor morale ale Bisericii noastre. Tinerii trebuie pregătiți pentru viața de familie încă din copilarie. Preotul, nașul de botez și părinții au în viața tinerilor cel mai mare rol și răspundere.
124. Care sunt regulile canonice ale nunții creștine ?
Regulile canonice pe care sunt datori a le împlini tinerii la nunta creștină ortodoxă sunt unsprezece la număr și anume :
1. Cei doi tineri care vor să se cunune unul cu altul, să nu fie între ei nici un fel de rudenie trupească sau duhovnicească, adică din Sfântul Botez. Cununia între rude este oprită cu desăvârșire de Sfintele Canoane ale Bisericii Ortodoxe.
2. Părintii celor doi tineri trebuie să se învoiască și să se unească la căsătoria copiilor lor. Nunțile făcute fară voia părinților nu aduc bucurie copiilor și sunt canonisite de Sfântul Vasile cel Mare în canoanele 38, 40 și 42 ca și desfrânarea, cu trei ani oprire de la Sfânta Împărtășanie până la împăcarea celor doi tineri cu părinții lor.
3. Cei doi tineri trebuie să se iubească și să se învoiască a se căsători unul cu altul; căci de se căsătoresc fără voia lor, la îndemnul părinților sau pentru câștiguri materiale, această nuntă nu poate dăinui.
4. Logodirea celor doi tineri să se facă cu preot, după rânduiala Bisericii, cu cercetarea canonică cuvenită.
5. Tinerii logodiți sunt datori să trăiască la părinții lor până la cununia religioasă și să-și păzească cu sfințenie fecioria, că de vor greși mai înainte sunt canonisiți de Biserică precum niște desfrânați și opriți șapte ani de la Sfânta Împărtășanie.
6. Mai înainte cu o săptămână sau două de cununia religioasă cei doi tineri sunt datori să se spovedească la duhovnicul lor din copilărie sau la preotul satului, cu post și rugăciuni și, dacă au voie, să se pregătească pentru Sfânta Împărtășanie.
7. Cununia religioasă se cuvine, după tradiție, a se face dimineața, de obicei Duminica, mai înainte de începerea Sfintei Liturghii, iar nașii mirilor să fie creștini buni, capabili să învețe și să povățuiască pe calea cea bună pe finii lor.
8. După slujba cununiei, cei doi tineri stau cu cununiile pe cap în mijlocul bisericii, înconjurați de credincioși până la sfârșitul slujbei, iar preotul dă binecuvântare de Sfânta Liturghie și se roagă împreună cu toți cei de față pentru ajutorul celor încununați. Crezul și Tatăl nostru este dator să le zică mirele.
9. Când preotul zice : ” Cu frică de Dumnezeu, cu credință și cu dragoste să vă apropiați ” , atunci cei doi miri se apropie de Sfântul Potir și se împărtășesc cu Trupul și Sângele lui Hristos, dacă au voie de la duhovnicul lor.
10. După terminarea Sfintei Liturghii cei doi miri sunt conduși la casa mirelui de nuntași după vechea tradiție ortodoxă, unde se așează la masă, mănâncă și se veselesc cu cucernicie și bună rânduială, întru slava lui Dumnezeu, precum se cuvine creștinilor.
11. Dacă cei doi tineri s-au împărtășit, se cuvine să fie în curățenie până în seara zilei următoare, pentru cinstea Sfintelor Taine.
Aceasta este regula canonică a celor ce se căsătoresc, rânduită de Sfinții Părinți ai Bisericii Ortodoxe, pe care cei mai mulți creștini o încalcă în zilele noastre, spre a lor osândă ( Dupa Hristoitia, Bunul Moral al creștinilor, cap. 26; pag. 67-69, de Sfântul Nicodim Aghioritul ) .
Cei ce împlinesc aceste reguli creștine la căsătorie, primesc binecuvântare de la Dumnezeu și duc viață liniștită în familie și cu bună sporire în toate. Iar cei ce încalcă rânduiala Bisericii la căsătorie, duc viață cu multe ispite. După rânduiala Bisericii nu se fac cununii sâmbata seara, spre ziua Sfintei Duminici. Unii fac nunta cu scop de câștig, spre a dobândi daruri și sume mari de bani, schimbând Taina Nunții rânduită de Dumnezeu în rai, în prilej de desfrânare, de sminteală și de câștig pierzător de suflete spre a lor osândă.
Un alt mare păcat fac tinerii care se cunună numai de ochii lumii, nu pentru naștere de copii, ci spre plăcere trupească și fac cununie și petrecere în sfintele posturi, când nunțile sunt oprite.
ATENȚIE!!…
Pr.Cleopa a avut multe învățături bune care pe mulți a ajutat,dar având în vedere că nu e sfânt acesta e un semn de întrebare….și dacă la acești părinți contemporani găsim lucruri care contravin învățăturilor Sfinților Părinți trebuie să luăm aminte! Așa și la pr. Cleopa să luă aminte că are multe bune ,dar are și abateri grave de la învățăturile Sfinților Părinți și asta nu e bine…așa cum spunea și el.
Părintele Cleopa : “Auzi cum amestecă diavolul otravă cu mierea ca să te ducă în iad?”… „Diavolul mai întâi te învață bine, până i te închini lui. Iar după ce te închini lui, te duce la pierzare”.
Iată aici câteva din abaterile lui:
********
* ,,Părintele Cleopa” – demascarea unui mit
https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/05/13/parintele-cleopa%E2%80%9D-%E2%80%93-demascarea-unui-mit/
* RĂTĂCIRILE ECUMENISTE ale Arhim. ILIE CLEOPA din cartea “CĂLĂUZĂ ÎN CREDINŢA ORTODOXĂ”
http://silviu-ion.blogspot.it/2017/01/despre-ratacirile-ecumeniste-ale-arhim.html
*“Marii duhovnici” Cleopa, Arsenie Papacioc și botezul orthodox
https://ortodoxianecenzurata.wordpress.com/2011/02/18/%E2%80%9Cmarii-duhovnici%E2%80%9D-cleopa-arsenie-papacioc-si-botezul-ortodox/
Sunt unii care contestă această postare cum că ar fi blogul stiliștilor…dar ei au luat de pe blogurile noastre…iată:
* Dialoguri cu Părintele Arsenie Papacioc – Despre Sfintele Taine
http://www.sfaturiortodoxe.ro/prarsenie_sfinteletaine.htm
**********
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în despre casatorie, Despre Sf.Împărtășanie, Fără categorie, Pr.Cleopa. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

2 răspunsuri la Nu se pot împărtăși tinerii care nu și-au păstrat curățenia până în ziua nunții

  1. Pingback: CELE MAI GRAVE PACATE CARE NE OPRESC PE MULTI ANI DE LA SFÂNTA IMPĂRTĂSANIE | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

  2. Pingback: Care este diferența dintre curvie și preacurvie? | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s