Părintele Nicodim Măndiță – Cele trei Împrătășanii nevăzute

Imagine similară
CELE TREI IMPĂRTĂȘANII NEVĂZUTE…PĂRINTELE NICODIM MĂNDIȚĂ
Prin păzirea poruncilor dobândim curăţia copilărească, nevinovată, când Sfintele lui Hristos Taine lucrează asupra noastră uimitor.
Omul credincios care se ostenește după buna rânduială a păzi cu sfințenie legea lui Dumnezeu, apoi unul ca acela se poate împărtăși cu Dumnezeu, apoi unul ca acela se poate împărtăși în chip nevăzut pe trei căi posibile.
Iar împărtășirea în chip văzut, primind Sfintele Taine din mâna preotului este ca o pecete a celor trei împărtășiri care se face în chip nevăzut.
Omul fiind creat de Dumnezeu cu sufletul nemuritor, se împărtășește cu El în chip nevăzut pe trei căi:
1. Când creștinul drept credincios se ostenește zi de zi și noapte de noapte a păzi cu sfințenie poruncile lui Dumnezeu, ferindu-se de rău și făcând binele, unul ca acesta are mereu pe Dumnezeu petrecând în inima lui, după cuvântul evangheliei care zice:
„Cel ce are poruncile Mele și le păzește, acela este care Mă iubește; iar cel ce Mă iubește pe Mine, va fi iubit de Tatăl Meu și Tatăl Meu îl va iubi și vom veni la el și vom face lăcaș la el.”
14:21 – Cel ce are poruncile Mele şi le păzeşte, acela este care Mă iubeşte; iar cel ce Mă iubeşte pe Mine va fi iubit de Tatăl Meu şi-l voi iubi şi Eu şi Mă voi arăta lui.
14:22 – I-a zis Iuda, nu Iscarioteanul: Doamne, ce este că ai să Te arăţi nouă, şi nu lumii?
14:23 – Iisus a răspuns şi i-a zis: Dacă Mă iubeşte cineva, va păzi cuvântul Meu  şi Tatăl Meu îl va iubi  şi vom veni la el şi vom face locaş la el.
14:24 – Cel ce nu Mă iubeşte nu păzeşte cuvintele Mele…
Așa că de vom păzi cu adevărat poruncile lui Dumnezeu, vom avea întodeauna pe Dumnezeu în noi, făcând lăcaș chiar în inima noastră, după cum s-a făgăduit în Sfânta Sa Evanghelie către Sfinții Apostoli:
„Învăţându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă. Și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârşitul veacului”(Mt.28:20).
2.A doua cale posibilă de a ne împărtăși cu Dumnezeu în chip nevăzut este atunci când facem rugăciune cu toată luarea-aminte, cu umilință și evlavie și să ajungem într-o stare de lacrimi. Atunci e bine să rămânem aici și să nu mai continuăm mai departe cu rugăciunea, deoarece Domnul nostru Iisus Hristos este prezent în inima noastră. De nu vom continua mai deperte cu rugăciunea, atunci pierdem această stare de umilință și evlavie și rugăciunea nu mai are nici o valoare, ba mai mult se preface chiar în păcat și se chiama rugăciune blestemată. De vom rămâne în această stare de umilință, evlavie și lacrimi chiar și ore întregi, ea are așa valoare mare înaintea lui Dumnezeu și e socotită ca mii și mii de pravile. Tocmai acesta e rostul rugăciunii celor 7 laude pe care suntem datori să le facem zilnic, de a putea ajunge la așa stare, adică a te împărtăși cu Dumnezeu pe calea rugăciunii sau mai bine zis să ne întâlnim cu El rugându-ne. Dacă ne-am întâlnit cu Dumnezeu pe calea rugăciunii, atunci ce rost mai are să nu continuăm rugăciunea să fim împreună cu El…
3. A treia cale posibilă de a ne împărtăși cu Dumnezeu în chip nevăzut este atunci când ascultăm Cuvântul lui Dumnezeu:în predici, cântări religioase sau când citim de prin cărtile religioase sau când citim de prin cărțile Sfinte și ne vin lacrimi de umilință gândind la marea bunătate a lui Dumnezeu și la ticăloșiile vieții noastre, la cât de mult Îl supărăm noi pe Dumnezeu cu păcatele noastre. În această stare de umilință, evlavie și lacrimi, Dumnezeu, în marea Lui dragoste, coboară în inima noastră. Ne cercetează, ne mângâie cu prezența și ne asigură tot odată că vom fi și vom rămâne cu El în această vremelnică viață, vom petrece cu El în veșnicie. Așa se înțelege cuvântul Mântuitorului nostru Iisus Hristos în sfânta Evanghelie la Mt.4:4. Iar El, răspunzând, a zis: Scris este: „Nu numai cu pâine va trăi omul, ci cu tot cuvântul care iese din gura lui Dumnezeu”. De aici înțelegem că pentru a trăi omul în împărtășire cu Dumnezeu este mare nevoie a se hrăni zilnic cu cuvântul lui Dumnezeu.
Așa s-a împărtășit cu Dumnezeu Maria Eagipteanca, în cei 47 de ani cât a viețuit în pustie, de statea la rugăciune ridicată în văzduh ca de trei palme și numai o singură dată s-a împărtășit în chip văzut cu Sfintele Taine de la Părintele Zosima. Așa s-a împărtășit cu Dumnezeu în chip nevăzut și atâția pustnici și pustnice care au viețuit în pustietate toată viața lor, nevăzând față de om, iar acum strălucesc ca soarele întru Împărăția lui Dumnezeu.
DE CÂTE ORI CREȘTINUL GÂNDEȘTE CU EVLAVIE ÎN MINTEA SA LA MAREA TAINĂ A ÎNTRUPĂRII ȘI LA PATIMILE LUI HRISTOS ȘI CU CHIPUL ACESTA SE APRINDE DE DRAGOSTEA LUI, DE ATÂTEA ORI SE CUMINECĂ(ÎMPĂRTĂȘEȘTE)ÎN DUH CU DOMNUL NOSTRU IISUS.
De aceea zice Sf.Ioan Gură Aur: „că se plânge diavolul zicând:mari vase mi-a răpit mie POCAINȚA”,
iar în Mântuirea Păcătoșilor se zice că:
„Înfringerea inimi are atâta putere încât iartă păcatul mai înainte de a ajunge omul să se mărturisească la Preot, pe care singură marturisirea păcatelor fără această înfringere a inimii nu are putere să ierte păcatele. În timpul când credincioșii creștini primesc de la preotul liturghisitor Preacuratele Taine, creștinul care poate este oprit de duhovnicul lui să primească Sfintele Taine sau din alte motive nu s-a putut pregăti pentru a le primi, gândind cu durere despre aceasta, de ce mare Dar s-a lipsit, și este atât de umilit și evlavios, încât îi curg lacrimile, se împărtășește în chip nevăzut cu Domnul nostru Iisus Hristos.
Iar cel ce se împărtășește din mâna Preotului fără pregătire cuviincioasă, rămâne îndoielnică starea lui, dacă un asemenea creștin s-a împărtășit cu Domnul Hristos sau numai de către preot, care după cum zice  Sf.Ioan Gură Aur că:
mulți se împărtășesc de preot,dar nu și de Domnul nostru Iisus Hristos”.
Să rămânem statornici în respectarea poruncilor lui Dumnezeu. Să facem rugăciuni cu umilință și evlavie către El. Să citim cărți, zi de zi, ca astfel făcând să avem parte de împărtășirea cu Dumnezeu pe cele trei căi nevăzute. Iar ca pecete a tuturor celor trei feluri de împărtășiri să avem parte întodeauna a primi Sfintele Taine și din mâna preotului cu o bună pregătire, ca să avem nădejde de mântuire.

Viața părintelui Nicodim Măndiță ,Vol. 2, Gheorghe Ionescu.
https://www.librariasophia.ro/carti-Viata-parintelui-Nicodim-Mandita-Vol-2-Ionescu-Gheorghe-so-8167.html
Reclame

Despre maria

IMPARTASANIA CU NEVREDNICIE(cu păcate opritoare) DUCE LA DEMONIZAREA OMULUI ******************************************************************************** .....Căci şi atunci diavolul a intrat în Iuda după ce s-a împărtăşit; diavolul n-a dispreţuit Trupul Stăpânului, a dispreţuit pe Iuda, pentru neruşinarea lui, ca să afli că în aceia care se împărtăşesc cu nevrednicie cu Dumnezeieştile Taine, în aceia, mai cu seamă, intră mereu diavolul, ca şi în Iuda atunci. Cinstea este de folos celor vrednici, dar cei care se bucură cu vrednicie de cinste îşi atrag mai mare osândă....... ******************************************************************************** ....De aici tu trebuie să vezi că diavolul tocmai asupra acelora are stăpânire, care cu nevrednicie se împărtăşesc din această Sfântă Taină, şi că ei înşişi se aruncă într-o osândă încă mai mare. Eu aceasta o zic nu pentru a vă înspăimânta de această sfântă masă, ci pentru a vă face mai cu luare aminte....... ******************************************************************************** ....Adică, precum hrana cea trupească, intrând într-un stomac bolnav, mai mult sporeşte boala, aşa hrana cea sufletească, gustându-se cu nevrednicie, mai mult măreşte răspunderea şi osânda. De aceea vă conjur să nu ascundem în sufletul nostru nici un gând păcătos, ci să curăţim inima noastră, căci noi suntem Biserica lui Dumnezeu, dacă facem aceasta!” (Cuvânt la Sfânta şi Marea Joi, în vol. Omilii la Postul Mare…, p. 138) ******************************************************************************** https://tainacasatoriei.wordpress.com/2011/11/02/sfantului-ioan-gura-de-aur-despre-sfanta-impartasanie/
Acest articol a fost publicat în Despre Sf.Împărtășanie, Fără categorie, Pr. Nicodim Măndiță. Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

Un răspuns la Părintele Nicodim Măndiță – Cele trei Împrătășanii nevăzute

  1. Pingback: NU NUMAI SFÂNTA IMPĂRTĂSANIE NE MÂNTUIESTE !!….Ci și Împărtasirea duhovniceasca si mintală,care sînt legate una de alta. | DEASA IMPARTASIRE CU NEVREDNICIE

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s